Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ραγδαίες – επί τα χείρω για τα συμφέροντά μας – οι εξελίξεις! Μία ημέρα μετα τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν οι Τούρκοι ενέκριναν την “μοιρασιά” της ελληνικής ΑΟΖ με την Λιβύη

Ραγδαίες – επί τα χείρω για τα συμφέροντά μας – οι εξελίξεις! Μία ημέρα μετα τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν οι Τούρκοι ενέκριναν την “μοιρασιά” της ελληνικής ΑΟΖ με την Λιβύη

Όπως είχαμε γραψει χθες το βραδυ μετα το περας της ( λανθασμένης …) συναντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, “το αυτί των Τούρκων δεν ίδρωσε” από όσα τους είπε ( ή δεν τους είπε…) ο Έλληνας Πρωθυπουργός και έτσι – όπως είχαν πει – σήμερα λίγες μονον ωρες μετά Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης η συμφωνία με τη Λιβύη! Συμφωνία η οποία ανάμεσα στα άλλα “μοιράζει” και την ελληνική ΑΟΖ νοτίως του τόξου Καστελλόριζο-Ρόδος-Καρπαθος-Κρήτη….

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του μνημονίου συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου. Τώρα το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης αναμένεται να εγκριθεί και από την Ολομέλεια της Τουρκικής Βουλής.

Είχε προηγηθεί διφορούμενη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» αναφερόμενος στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φατίχ αλ-Σάρατζ η οποία όμως αμφισβητείται από τον διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας, δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ και μεταφράζεται από τα τουρκικά προκειμένου να εξεταστεί συστηματικά.

Πάντως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μία ήδη αποσταθεροποιημένη περιοχή. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

Πηγή: newpost.gr

Leave a Reply

5 × 2 =

Top