Είστε εδώ

“Τυφώνας” Γιούροβα : Συστημικά ζητήματα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Για «συστημικά ζητήματα που έχουμε ανακαλύψει» και θα «αντικατροπτίζονται» στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα στην επερχόμενη έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου και την κατάστασή του στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έκανε λόγο η Βέρα Γιούροβα απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη.

Η Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν επιβεβαίωσε έμμεσα τα λεγόμενα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά το ότι ακολουθώντας την σταθερή τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην ουσία συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως η δίωξη Τουλουπάκη, στην οποία, αναφέρθηκε ονομαστικά ο Κ. Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, αναφέρθηκε στη υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς και στην περίπτωση της Πολωνίας, εγκαλώντας την Κομισιόν γιατί επιμένει ακόμη να «μελετά τα στοιχεία» την ώρα που πεθαίνουν έγκυες γυναίκες, εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγορεύει ουσιαστικά της αμβλώσεις στη χώρα.

Ο Κ. Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περιφρόνηση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς, ενώ είχε κληθεί, έστειλε τον ΓΓ του υπουργείου και μάλιστα για να διαβεβαιώσει πως το νομοσχέδιο για την προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος αναρτάται για διαβούλευση την επόμενη μέρα, δέσμευση που από την ημέρα της ακρόασης (28 Απριλίου) δεν έχει ακόμη γίνει πράξη.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής LIBE, ο Κώστας Αρβανίτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει πίσω και να υποκύψει σε λογικές περιορισμού και παραβιάσεων του Κράτους – Δικαίου, κάνοντας λόγο για «λογικές που ταιριάζουν στην πολιτική αντίληψη Πούτιν», παρατήρηση που βρήκε σύμφωνη την Επίτροπο Γιούροβα, η οποία συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως το καθεστώς Πούτιν είναι «ένα απολυταρχικό καθεστώς, μια δικτατορία (…) δεν είναι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλουμε στην Ευρώπη».

Αναλυτικά η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη:

«Αξιότιμη κυρία Γιούροβα, προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος για την πρόταση οδηγίας για τα SLAPPs. Σας έχω ταλαιπωρήσει κι εγώ με ερωτήσεις, έχουμε σοβαρό θέμα και στην Ελλάδα. Εχουμε κάποιες παρατηρήσεις, αλλά είναι μια καλή αρχή.

Είπατε όμως για την Πολωνία πως θα προχωρήσουμε όταν θα έχουμε επαρκή στοιχεία. Τι να πουν κι αυτές οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, επειδή το σύστημα τους απαγορεύει το δικαίωμα στην άμβλωση; Δεν μπορούν να μιλήσουν. Τι άλλα στοιχεία δηλαδή; Τι αλλα στοιχεία μπορούμε να περιμένουμε όταν εκεί, διαπιστώσαμε μαζί με τον πρόεδρο Αγκιλάρ και άλλους συναδέλφους της Επιτροπής LIBE, ότι παρακολουθούσε η κυβέρνηση τους αντιπάλους της; Είδαμε ότι υπάρχει μονοπωλιακή κατάσταση του τύπου, ότι υπάρχουν διώξεις δικαστικών λειτουργών, ότι διορίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης τον δικαστή του Πρωτοδικειου! Απλές υποθέσεις! Αυτός είναι για μένα ο κίνδυνος και είναι πολύ σοβαρός. Και δεν μπορώ να καταλάβω, ως άνθρωπος που αγαπάει την Ευρώπη, πιστεύει στην Ένωση, πώς έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για το Κράτος Δικαίου.

Και να σας εξηγήσω γιατί το λέω. Ο άνθρωπος που παρακολουθείται στην Ελλάδα, δημοσιογράφος, λέγεται Θανάσης Κουκάκης. Ήρθε ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή μας. Τον ρωτήσαμε: «Παρακολουθείται;» Είπε «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Η έρευνα απέδειξε ότι παρακολοθείται, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ποιος έχει στην ευθύνη του την ΕΥΠ; Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός μιας Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής χώρας να ελέγχει διοικητικά την ΕΥΠ, τη Δημόσια Τηλεόραση και το Πρακτορείο Ειδήσεων;

Δεύτερον, διώκονται δικαστικοί στην Ελλάδα. Η κα Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis. Τί θα κάνουμε με αυτή την ιστορία; Η κάθε κυβέρνηση που έρχεται θα διώκει τους άλλους αν έχουν ανοίξει ζητήματα;

Και το τελευταίο, κι εδώ θέλω μια απάντηση σαφή. Είπε ο ΓΓ στην Επιτροπή μας – δε μπορεί να μην έρχονται οι Υπουργοί Δικαιοσύνης όταν τους καλεί η LIBE και να στέλνουν στην καλύτερη περίπτωση Γενικό Γραμματέα και να λέει ψέματα! Ρωτήσαμε, πότε θα κατατεθεί η εναρμόνιση της οδηγίας για την προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος; Ξέρετε τί μου είπε; Γέλαγε, «Α αύριο». Έχουν περάσει 13 μέρες από το «αύριο» της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν μπορούν έτσι να χλευάζουν τους θεσμούς τα κράτη μέλη.

Θεωρώ πως έχετε και ευαισθησία, και εδώ η Επιτροπή μας έχει ευαισθησία συνεργαζόμαστε συνάδελφοι από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, δημοκράτες άνθρωποι. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πολιτική αντίληψη του Πούτιν, για το Κράτος Δικαίου. Εκεί θέλει να κερδίσει, ε δε θα του κάνουμε το χατίρι».

Αναλυτικά η απάντηση Β. Γιούροβα:

«Ευχαριστούμε κ. Αρβανίτη, συμφωνώ με το τελευταίο που είπατε, δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη του Πούτιν για το Κράτος Δικαίου, δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου, ελευθερία ΜΜΕ, και λόγου. Είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς, μια δικτατορία την οποία βλέπουμε, και πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε ότι δεν είναι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλουμε στην Ευρώπη, χρειάζεται λοιπόν να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς σε αυτόν τον πόλεμο. Πολλές φορές εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε δεδομένες αυτές τις αρχές γιατί νομίζουμε ότι είναι αυτόματες, αλλά δεν είναι. Οι Ουκρανοί το πληρώνουν με το αίμα τους.

Για την ελληνική κατάσταση, σας διαβεβαιώνω ότι στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου θα φανεί αυτό, αυτήν τώρα καταρτίζουμε, είχαμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και διάφορους ενδιαφερόμενους, και θα αντικατροπτίζονται τα συστημικά ζητήματα που έχουμε ανακαλύψει.

Όπως είπα στην αρχή δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μεμονωμένες υποθέσεις και διαδικασίες, δεν μπορούμε να επικρίνουμε τις εσωτερικές σε κάθε χώρα πολιτικές μάχες και αντιμαχίες. Δεν μπορεί η Κομισιόν να παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Εμείς επικεντρωνόμαστε στο σύστημα και νομίζω ότι με πολύ αντικειμενικό τρόπο θα εμφανίζεται η ελληνική κατάσταση στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου όσον αφορά στο δικαστικό σώμα, στην εισαγγελία και στα ΜΜΕ.

Θα σταματήσω εκεί που αρχίσατε, γιατί ήσασταν πολύ θετικός. Μιλήσατε για την νομοθεσία anti-SLAPP. Ήσασταν θετικός, σας ευχαριστώ. Δεν θέλουμε να έχουμε νομοθεσία που κάνει περισσότερο κακό από ότι όφελος. Να φαίνεται ποιος είναι ο δημοσιογράφος και αυτός που υπεραμύνεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχουμε λοιπόν βασίσει στον ορισμό του δημοσίου συμφέροντος αυτή την νομοθεσία που έχουμε θεσπίσει. Τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη ως τώρα μου έχουν πει πως δεν είναι πεπεισμένα ότι χρειάζεται. Εγώ πρέπει να το “πουλήσω” λοιπόν σωστά γιατί θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και απαραίτητο».

2 σχόλια στο ““Τυφώνας” Γιούροβα : Συστημικά ζητήματα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

  1. Πιο ναι μεν αλλα πεθαινεις … ναι εχουμε πιστοποιησει οτι εχετε θεματα αλλα θα τα πουμε εν καιρω !!! Μας σωσατε γενικοτερα κι εσεις και οι θεσμοι σας κ. Γιουροβα !22

  2. Πιο ναι μεν αλλα πεθαινεις … ναι εχουμε πιστοποιησει οτι εχετε θεματα αλλα θα τα πουμε εν καιρω !!! Μας σωσατε γενικοτερα κι εσεις και οι θεσμοι σας κ. Γιουροβα !22

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *