Είστε εδώ

Ν. Παππάς: «Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και ο πολιτικός της προϊστάμενος, Κώστας Καραμανλής, να κάνουν πίσω. Ο εκφοβισμός των εργαζομένων δεν θα περάσει»

«Ο εκφοβισμός των εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ και η προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους από τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν θα γίνουν ανεκτά»
Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς επισημαίνει σχετικά με την εκδικητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζομένους:
Η κατάθεση αγωγής από μέρους της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κατά των σωματείων εργαζομένων σε Μετρό και Τραμ, που συμμετείχαν σε 3ωρη στάση εργασίας, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, είναι απαράδεκτη.
Η πρόθεση δίωξης των εργαζομένων, με το συνακόλουθο αίτημα για καταδίκη τους σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών, είναι πρωτοφανής.
Ο εκφοβισμός των εργαζομένων και η προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεών τους δεν θα γίνει ανεκτή.
Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και ο πολιτικός της προϊστάμενος, Κώστας Καραμανλής, να κάνουν πίσω.

Εντωμεταξύ σοβαρές σε καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού απ’ την ΣΤΑΣΥ προχώρησαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Σοβαρές αντιδράσεις έχει εγείρει η στάση της ΣΤΑΣΥ, η οποία με εντελώς τιμωρητική πρόθεση απαίτησε την προσωπική κράτηση των συνδικαλιστών που πρωτοστάτησαν στην κήρυξη της στάσης εργασίας, καθώς και την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ σε κάθε συνδικαλιστή. Ο νόμος Χατζηδάκη λειτούργησε ως πρόσφορο έδαφος για τις παράλογες και απάνθρωπες απαιτήσεις της ΣΤΑΣΥ.

Την αποδοκιμασία της απέναντι στην αντεργατική κίνηση εξέφρασε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) υπογραμμίζοντας πως η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης οδηγεί πρώτα πρώτα στην ποινικοποίηση των εργασιακών κινητοποιήσεων καθώς «η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, η οποία ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, φανερώνει ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λειτουργεί δυστυχώς ως “βασιλικότερη του βασιλέως” και δεν διστάζει να αξιοποιεί τον Νόμο 4808/2021 την ίδια ημέρα συζήτησης της προσφυγής εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά του νόμου αυτού».

Η ΓΣΕΕ υπογράμμισε πως «η αξίωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ είναι τουλάχιστον προκλητική. Ζητά φυλάκιση και χρήματα από συνδικαλιστές, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούν» ενώ συμπλήρωσε ότι «απαιτούμε από τη διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών να πάρει εδώ και τώρα πίσω τη ντροπιαστική αυτή αγωγή. Τους εργαζόμενους δεν τους φοβίζουν ούτε οι αγωγές ούτε γενικότερα οι αυταρχικές συμπεριφορές. Ακόμη και, αν αυτές συνεχιστούν, οι αγώνες δεν θα σταματήσουν».

Την ίδια στιγμή η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη κίνησή». περιέγραψε μάλιστα το πρωτοφανές το αίτημα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ «να καταδικαστούν οι εκπρόσωποι των οκτώ σωματείων σε χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών», λέγοντας πως κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει πλήρως «την εκτίμηση για την απόπειρα των εργοδοτών να τρομοκρατούν όσους συνδικαλίζονται και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των Συγκοινωνιών για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση».

Η ΑΔΕΔΥ κλείνει την ανακοίνωσή της λέγοντας πως «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και δηλώνει πως κανείς δεν είναι μόνος και δεν τρομοκρατείται μέσω του εκφοβισμού. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θα είμαστε μαζί σε κάθε προσπάθεια να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά».

Πηγή: Εφ. Συν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *