Είστε εδώ
Home > FAQ media > “Μπλοκάρει” ο Παππάς τα “σχέδια” κύκλων των καναλαρχών! Άνοιγμα σε νέους παίκτες από ΕΕ, επαναπροκήρυξη για αδιάθετες άδειες, απαγορευτικό για 10 χρόνια εκπομπής μέσω ψηφιακής smart tv !

“Μπλοκάρει” ο Παππάς τα “σχέδια” κύκλων των καναλαρχών! Άνοιγμα σε νέους παίκτες από ΕΕ, επαναπροκήρυξη για αδιάθετες άδειες, απαγορευτικό για 10 χρόνια εκπομπής μέσω ψηφιακής smart tv !

Με μια κίνηση “ματ” – απάντηση στις μεθοδεύσεις κύκλων των καναλαρχών ( τις οποίες έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό το the faq ), ώστε να μπλοκάρουν εκ νέου τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών και τελικά να τον ματαιώσουν στην πράξη, προχώρησε το Υπ ΨΗΠΤΕ και ο υπουργός Νίκος Παππάς. Με τροπολογία που κατατίθεται αύριο στην Βουλή, στην πραγματικότητα “θωρακίζει” την διαδικασία αδειοδότησης του ΕΣΡ, αλλά και το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωσή της καθώς:

Α) Βάζει τέλος στο σχέδιο του “καρτέλ” των καναλαρχών να απόσχουν από τον διαγωνισμό καθιστώντας τον επί της ουσίας άκαρπο, ανοίγοντας με την τροποποίηση το παιχνίδι για τη συμμετοχή ενδιαφερομένων και εκτός Ελλάδας, αρκεί να προέρχονται από χώρες της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Παράλληλα με την τροποποίηση, καθιστά εκ των προτέρων γόνιμο και σε ισχύ τον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αδειών που θα δημοπρατηθούν τελικά ( 2, 3, 4 ή … 7 ), καθώς για όσες πιθανώς δεν δημοπρατηθούν στην πρώτη διαδικασία, θα υπάρξει επαναπροκήρυξη για νέο διαγωνισμό με τις αδιάθετες άδειες!

Β) Γκρεμίζει τις όποιες δεύτερες σκέψεις κάποιων εκ των καναλαρχών, που προσβλέπουν στην “δεύτερη ευκαιρία” για τους ίδιους, με ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θα αχρηστεύσουν τις υφιστάμενες άδειες, μέσω της μετάδοσης ευρυζωνικού ψηφιακού σήματος μέσα από πλατφόρμες εντός ή εκτός ελληνικής επικράτειας σε smart tv. Συγκεκριμένα με την τροποποίηση απαγορεύεται η μετάδοση πανελλήνιας ψηφιακής ευρυεκπομπής σήματος γενικού περιεχομένου, για την διάρκεια ισχύος της παρούσας αδειοδότησης καναλιών ( δηλαδή για τα επόμενα 10 χρόνια )

Γ) Ξεπερνά τα “τρυκ” προγράμματος θεματικού περιεχομένου, καθώς καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας ( που στην πραγματικότητα αποτελούν πρόβλεψη της κυβέρνησης για το … worst case scenario ) έχουν ως εξής:

Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.

Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

O Υπ ΨΗΠΤΕ καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία καθώς “η τροπολογία, που έρχεται στην Ολομέλεια αύριο, περιλαμβάνει την εισήγηση του ΕΣΡ με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της διαδικασίας, πάντοτε σε ευθυγράμμιση με το νόμο 4339/15. Αποτυπώνει την αγαστή συνεργασία ΕΣΡ-Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ώστε άμεσα να προχωρήσει η αδειοδότηση και να καταστεί δυνατή -έπειτα από 30 χρόνια ανομίας- η επ’ ωφελεία του Έλληνα φορολογούμενου αξιοποίηση του σπάνιου πόρου του Δημοσίου που συνιστά το τηλεοπτικό φάσμα.”

2 thoughts on ““Μπλοκάρει” ο Παππάς τα “σχέδια” κύκλων των καναλαρχών! Άνοιγμα σε νέους παίκτες από ΕΕ, επαναπροκήρυξη για αδιάθετες άδειες, απαγορευτικό για 10 χρόνια εκπομπής μέσω ψηφιακής smart tv !

  1. Περιμένουμε ! Έχουμε υπομονή και επιμονή !
    Μακάρι ο Ν. Παπάς (ως μέλος της κυβέρνησης) να καταφέρει να ξεβρομίσει την 4η εξουσία από τους κατσαπλιάδες νταβατζήδες και τα πληρωμένα Τραγ(κ)οκαθάρματα !!

Leave a Reply

Top