Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ανάρτηση της Δώρας Μακρή που προαναγγέλλει την πτώση Ραχόι! “Αυτόματα Πρωθυπουργός ο Σάντσεθ” – Υπάρχουν 180 χρειάζονται 175

Ανάρτηση της Δώρας Μακρή που προαναγγέλλει την πτώση Ραχόι! “Αυτόματα Πρωθυπουργός ο Σάντσεθ” – Υπάρχουν 180 χρειάζονται 175

«Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί» δήλωσε η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος καθώς όπως είπε « η κοινοβουλευτική αριθμητική όπως αυτή διαμορφώθηκε σήμερα δεν θα επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει», αναφέρει σε ανάρτησή της στο facebook η ανταποκρίτρια στην Ισπανία Δώρα Μακρή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “η κ. Ντε Κοσπεδάλ εκτός από γενική γραμματέας του κόμματος είναι και η υπουργός Αμυνας και βρισκόταν όλο το απόγευμα μαζί με τον Μαριάνο Ραχόι και κάποιους στενούς συνεργάτες του και ανακοίνωσε μόλις την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού”.

“Άρα” προσθέτει η Δώρα Μακρή, “αύριο, η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί κανονικά και ο Πέδρο Σάντσεθ γίνεται αυτόματα ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας όπως προβλέπει το Σύνταγμα“.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι με τις 5 ψήφους του κόμματος των Βάσκων η πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών συγκεντρώνει συνολικά 180 ψήφους, ενώ χρειάζεται 175, επομένως και μαθηματικά υπερψηφίζεται, αν και η κανονική ψηφοφορία είναι αύριο Παρασκευή.

Το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα αποφάσισε το απόγευμα να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.

Η ηγεσία του PNV – του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης “χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα”, αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.

Ο Σαντσεθ απάντησε με μια φράση: «Κύριε Πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε». Κάνοντας άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας, ο Σάντσεθ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν αύριο γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Το σενάριο της επόμενης μέρας της Ισπανίας αυτές τις ώρες είναι ακόμα ένας γρίφος. Σύμφωνα ωστόσο με τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ φαίνεται να φτάνει το τέλος εποχής του Μαριάνο Ραχόι, μετά από επτά χρόνια στην εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top