Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ξεμπροστιάζει την Μενδώνη η Δ.Κουτσούμπα: Άλλο τόσο τσιμέντωμα ετοιμάζεται στην Ακρόπολη! “Στόχος να μετατραπεί σε χώρο μαζικού τουρισμού για να ικανοποιηθούν τα γούστα τουριστικών πρακτόρων”

Ξεμπροστιάζει την Μενδώνη η Δ.Κουτσούμπα: Άλλο τόσο τσιμέντωμα ετοιμάζεται στην Ακρόπολη! “Στόχος να μετατραπεί σε χώρο μαζικού τουρισμού για να ικανοποιηθούν τα γούστα τουριστικών πρακτόρων”

Καταπέλτης είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα στη συνέντευξη που έδωσε στην “Αυγή” και την Πόλυ Κρημνιώτη.

“Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα να ντρέπομαι που εργάζομαι σε αυτό το υπουργείο” λέει χαρακτητιστικά, ενώ χαρακτηρίζει “ζοφερή” την τρέχουσα περίοδο στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ακρόπολη, όπως το γνωστό τσιμέντωμα, επισημαίνει ότι “στόχος είναι να μετατραπεί η Ακρόπολη σε χώρο μαζικού τουρισμού με κάθε κόστος για το μνημείο”, καθώς “μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το σύνολο των διαστρώσεων που έχουν εγκριθεί” αφού, όπως αποκαλύπτει “η σημερινή τσιμεντόστρωση είναι η μισή περίπου από την εγκεκριμένη”!

“Η υπερπληθώρα τουριστών σε μνημεία και μουσεία δεν είναι αποκλειστικότητα της Ακρόπολης. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχει ρυθμιστεί με μέγιστο αριθμό επισκεπτών και καθορισμένα ραντεβού για τα πολυάνθρωπα γκρουπ τουριστών. Μόνο σε αυτή τη χώρα πρέπει να ταπεινωθεί η Ακρόπολη για να ικανοποιηθούν τα γούστα των τουριστικών πρακτόρων! Στην ίδια χώρα, βέβαια, μαθαίνουμε πότε θα λήξει η καραντίνα από τις ανακοινώσεις της TUI. Η Ακρόπολη ως μετωνυμία της ίδιας μας της ζωής” προσθέτει η Δ.Κουτσούμπα.

Όσο για τις επιγραφές με το χορηγό και το όνομά της Λίνας Μενδώνη που επρόκειτο να τοποθετηθούν στην Ακρόπολη, “το να ζητάει ένας χορηγός να αναγραφεί το όνομά του μέσα σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο, πόσο μάλλον σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν δείχνει καμία διάθεση προσφοράς εκ μέρους του. Δείχνει αρχοντοχωριατισμό, ξιπασιά και ευτέλεια. Το να σκεφτεί -και να υπογράψει- μια υπουργός ότι μπορεί να βάλει το όνομά της σε αναμνηστική πλάκα στην Ακρόπολη είναι μια πράξη αχαρακτήριστη”.

Η συνέντευξή της κλείνει με ένα γενικότερο σχόλιο, όχι μόνο για το τι συμβαίνει στο χώρο του πολιτισμού και στο αρμόδιο υπουργείο αλλά γενικά στην χώρα:

“Αυτή η αίσθηση της ατιμωρησίας στη δημόσια ζωή αποπνέει ο τελευταίος χρόνος. Γίνονται τα πιο εξωφρενικά πράγματα στα θέματα της υγείας που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, στα θέματα των μνημείων, σε απευθείας αναθέσεις, στις υποθέσεις του Λιγνάδη και σε άλλες. Λέγονται εξωφρενικά ψέματα και κανείς από όσους είναι υπεύθυνος γι’ αυτά δεν αισθάνεται ότι δίνει λόγο πουθενά! Χρειάζεται να κρατήσουμε όρθια τη λογική, την ηθική, την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής και την κοινωνική αλληλεγγύη -και σε εποχές τέτοιων κρίσεων τίποτα δεν είναι αυτονόητο”.

ολόκληρη η συνέντευξη της Δέσποινας Κουτσούμπα στην Πόλυ Κρημνιώτη στην “Αυγή”

φωτογραφία: FACEBOOK/ΤΑΣΟΣ ΤΑΝΟΥΛΑΣ/DESPINA MAKROPOULOU

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

18 − thirteen =

Top