Είστε εδώ
Home > FAQ news > Νέα εξελιξη με Novartis: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης στενοί συνεργάτες πολιτικών προσώπων, “φύλλο και φτερό” εδώ κι έξω γραμματέας πολιτικού!

Νέα εξελιξη με Novartis: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης στενοί συνεργάτες πολιτικών προσώπων, “φύλλο και φτερό” εδώ κι έξω γραμματέας πολιτικού!

Δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν πάρει τον δρόμο προς την Ελβετία από την Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ πληροφορίες του The FaQ κάνουν λόγο για γραμματέα εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου που γινεται “φύλλο και φτερό” από την ερευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπου συχνα πυκνα ταξιδευε , πολλές φορές συνοδεύοντας επίσημα ( ή ανεπίσημα …) τον εν λόγω αναφερόμενο πολιτικό!

Με τα αιτήματα ζητούνται στοιχεία από την ελβετικές αρχές όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς-τροφοδότες της Novartis, αλλά και για εταιρείες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για να ξεπλένονται τα ποσά που προορίζονταν για δωροδοκίες.

Το παζλ των ερευνών, αναμένεται να συμπληρωθεί και με τις εκ νέου καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, οι οποίοι θα ξανακληθούν- σύμφωνα με πληροφορίες- να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο της έρευνας έχουν μπει οι στενοί συνεργάτες των πρώην υπουργών, οι σύμβουλοι τους, γενικοί γραμματείς, αλλά και μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, είτε με εφόδους και κατασχέσεις στοιχείων, ή με έρευνες στους λογαριασμούς και στα πόθεν έσχες τους.

Οι μάρτυρες, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν την εμφάνιση τους στις εισαγγελικές αρχές περίπου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν την κατάθεση τους, δηλαδή τον Οκτώβριο και πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν πράγματι έχουν τα εχέγγυα να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Μάλιστα, δικαστικές πηγές έλεγαν ότι πέρασαν και από ψυχολογικά τεστ, προκειμένου να κριθεί εάν έχουν «σώας τα φρένας» και εάν τα όσα γνωρίζουν μπορούν να τους δώσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Η ίδια δικαστική πηγή ενημερώνει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – ότι «οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν για μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά συνολικά για την εταιρεία».

Πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα διαψεύδουν πάντως ότι στα χέρια των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα που μιλούν για «βαλίτσες». Παραπέμπουν ωστόσο στη δικογραφία, μέσα από την οποία, όπως λένε, διαφαίνεται σε πολλά σημεία χρονική σύμπτωση μίας υπουργικής απόφασης με τη μαρτυρία προστατευομένου για καταβολή μίζας.

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: Novartis: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης οι στενοί συνεργάτες πολιτικών προσώπων | iefimerida.gr

Leave a Reply

Top