Είστε εδώ

Το αθέατο “παρασκήνιο” στην επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, οι επαφές που εξασφάλισαν τη συναίνεση, η αρχική επιλογή το μεσημέρι της Παρασκευής και ο ρόλος Θεοδωρικάκου

“Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρήκε ευήκοα ώτα στον ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια επιλογή, δεδομένου ότι δύο κορυφαία στελέχη του και πρώην υπουργοί γνώριζαν καλά την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν συνδράμει στην εκλογή της ως προέδρου του ΣτΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών, έχοντας εξασφαλίσει την θετική προδιάθεση σχετικά με τον πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, έφερε τη νέα πρόταση στον πρωθυπουργό και μαζί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή με διασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό την συναίνεση.”

Ρεπορτάζ για το “παρασκήνιο” της προεδρικής εκλογής, τις “καραμπόλες” και πως φτάσασμε στην μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής με την Αικατ. Σακελλαροπούλου και την διασφάλιση της συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει στο φως σήμερα το anatropinews.gr (επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες του The FaQ για την αρχική επιλογή Παπαδήμου αλλά και τον ρόλο κορυφαίων επιτελών των δύο Προέδρων, στη συναίνεση στο πρόσωπο της πρώην Προέδρου του ΣτΕ, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ).

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το anatropinews.gr:

” Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέκλεισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, υπό τον διακριτικό αλλά ισχυρό συντονιστή Άρη Σκέρτσο, παρακολουθεί και αξιολογεί τις επιδόσεις των υπουργών και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν εντοπιστεί σοβαρές δυσλειτουργίες και κενά στις επιδόσεις αρκετών.
Εκείνος που, ωστόσο, φαίνεται πως ενισχύεται μέρα με την μέρα στο υπουργικό “ρόστερ” είναι ο “Κνίτης” της κυβέρνησης, όπως εν είδει χαριτολογήματος αποκαλείται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο παλαιός γραμματέας της ΚΝΕ, στενός συνεργάτης, αργότερα, του Κώστα Λαλιώτη και επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, προσχώρησε στην ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ, αν και οι επαφές και η προσέγγιση είχαν προηγηθεί αρκετό καιρό πριν.

Ο πρώην δημοσκόπος Τάκης Θεοδωρικάκος (GPO) ήταν αυτός που έπεισε τον τότε αρχηγό της Ν.Δ στην τακτική του διαρκούς αιτήματος για εκλογές και θεωρείται εμπνευστής του “αντι-Σύριζα” μετώπου που όπως φάνηκε απέδωσε εκλογικά. Ήταν επίσης αυτός που εγκαίρως είχε διαγνώσει πως η Ν.Δ θα κέρδιζε τις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αυτά του έχουν πιστωθεί και έτσι κέρδισε πόντους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Αρκετοί πίστευαν πως ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρισκόταν στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου ως “νέος Ρουσσόπουλος”. Ό,τι, δηλαδή, θα αναλάμβανε εκπρόσωπος Τύπου και υπουργός Επικρατείας. Αντ’ αυτού ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και μέχρις ώρας έχει “προσφέρει” στον πρωθυπουργός μερικές εύκολες νίκες σε επικοινωνιακό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Η συμφωνία και η συναινετική ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων ήταν μία απ΄ αυτές. Ο εκλογικός νόμος ήταν η δεύτερη.

Η τρίτη, όμως, για το παρασκήνιο της οποίας ελάχιστοι γνωρίζουν, ήταν η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η “διαρροή” που έγινε από κυβερνητικές πηγές “πιστώνει” την επιλογή Σακελλαροπούλου στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Είναι, όμως, μόνο εν μέρει ακριβές. Οι πληροφορίες του anatropinews.gr αναφέρουν πως και σε αυτό το θέμα ο ρόλος του υπουργού Εσωτερικών ήταν ιδιαίτερα κρίσιμος.

Λόγω της “προϋπηρεσίας” του στην ΚΝΕ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει “εκπαιδευτεί” στην δημιουργία διαύλων επικοινωνίας. Στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού δεν ήταν η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ αλλά ο…Λουκάς Παπαδήμος!

Φαίνεται, μάλιστα, πως τον πρώην πρωθυπουργό “φωτογράφισε” (τουλάχιστον) ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, λέγεται πως επέστρεψε στην Κουμουνδούρου με αυτή την εντύπωση και η πρώτη του αντίδραση έκανε λόγο για “διχαστική επιλογή”. Ήταν βέβαιο, εκείνη τη στιγμή, πως με μία τέτοια επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε “όχι”. Ανάλογη εντύπωση αποκόμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η Φώφη Γεννηματά -παρά το γεγονός πως ηταν η μόνη από τους πολιτικούς αρχηγούς που είπε πως δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της προεδρικής εκλογής!- , η οποία την επόμενη μέρα συνέχισε στο μοτίβο υπέρ μιας υποψηφιότητας που έδωσε το “παρών” στα χρόνια της κρίσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τάκης Θεοδωρικάκος αντιλήφθηκε πως μια τέτοια επιλογή (Παπαδήμος) θα προκαλούσε άσκοπη πολιτική αντιπαράθεση και μια οριακή εκλογή, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά περιβάλλον συναίνεσης ώστε ανενόχλητη να συνεχίσει τους επόμενους μήνες επιδιώκοντας την πολιτική ηρεμία στα μείζονα θέματα που θα προκύψουν, όπως τα ελληνοτουρκικά. Γι αυτό και την ύστατη στιγμή -σε συνεννόηση, όπως λέγεται, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη- προχώρησαν σε διερεύνηση προθέσεων στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το δεύτερο πρόσωπο στην “short list” του πρωθυπουργού. Δηλαδή, την κ. Σακελλαροπούλου.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρήκε ευήκοα ώτα στον ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια επιλογή, δεδομένου ότι δύο κορυφαία στελέχη του και πρώην υπουργοί γνώριζαν καλά την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν συνδράμει στην εκλογή της ως προέδρου του ΣτΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών, έχοντας εξασφαλίσει την θετική προδιάθεση σχετικά με τον πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, έφερε τη νέα πρόταση στον πρωθυπουργό και μαζί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή με διασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό την συναίνεση.

ΥΓ: Σύμφωνα με νεότερη εξέλιξη, το anatropinews.gr αναφέρει ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος διέψευσε το ρεπορτάζ:

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αντέδρασε στο ρεπορτάζ και επικοινώνησε με το anatropinews.gr. “Θέλω να διαβεβαιώσω με κάθε επισημότητα πως ουδεμία σχέση ή εμπλοκή είχα στην διαδικασία επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και εν γένει στην προεδρική εκλογή“, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ως εκ τούτου, η ρητή επισήμανσή του καταγράφεται. Περισσότερα σε “δεύτερο χρόνο”…

Μια σκέψη στο “Το αθέατο “παρασκήνιο” στην επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, οι επαφές που εξασφάλισαν τη συναίνεση, η αρχική επιλογή το μεσημέρι της Παρασκευής και ο ρόλος Θεοδωρικάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *