Είστε εδώ

Το απόγευμα η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και πιθανό διάγγελμα από τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία. Με “προαπαιτούμενα” και βήμα – βήμα η επόμενη περίοδος … Συνάντηση με τον ΠτΔ ζήτησε ο Μητσοτάκης

Εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφοριες, το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς και αμέσως μετά πιθανοτατα με διάγγελμα τους πολιτες για τη συμφωνια. Μεχρι το μεσημερι αναμενεται το τελικο τηλεφωνηα Ζαεφ στον Αλ Τσίπρα.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Παυλόπουλο και ζήτησε συνάντηση μαζί του, επίσης μέσα στην ημέρα. Η ώρα συνάντησης θα οριστικοποιηθεί μετά τις τελικές συζητήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Το περιεχόμενο της συνάντησης προφανώς θα αφορά στην επερχόμενη συμφωνία με την κυβέρνηση της π.ΓΔΜ και εμπίμπτει στους αντιπολιτευτικούς χειρισμούς που σχεδιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 π.μ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η μονογραφή της συμφωνίας θα γίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις Πρέσπες την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Το τελευταίο εμπόδιο, που αποτελεί η διάσταση του erga omnes, της εφαρμογής του και πώς θα αποτυπωθεί μέσα στη συμφωνία, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών με το ραντεβού να ανανεώνεται για σήμερα. Η σκοπιανή πλευρά επεδίωκε να έχει ένα εύρος χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας κοντά στη διετία πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από την διαπραγματευτική ομάδα και τον πρωθυπουργό.
Το «Severna Makedonija» έχει κλειδώσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, μέσα Το με ειδικές προσημειώσεις θα διευκρινίζεται πως αυτή «η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».
Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τα Σκόπια και οι κινησεις της ελληνικής πλευράς θα γίνονται βήμα – βήμα και περίπου με τη λογική των προ απαιτούμενων… Επίσης : Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε “προστασία μακεδονικών μειονοτήτων” εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό σύνταγμα.
Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: newspost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *