Είστε εδώ

Σωκράτης Φάμελλος: Να αυξήσουμε τη συμμετοχή στις κάλπες για τη νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ολοκληρώσαμε το Συνέδριο για την έγκριση των υποψηφιοτήτων με ποιοτικό διάλογο. Αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή στην εκλογή την επόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό εκμεταλλεύομαι και το βήμα που μου δίνετε για να καλέσω τους φίλους και τις φίλες, μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να έρθουν στις κάλπες. Επειδή υπάρχει η δυνατότητα να γραφτούν και νέα μέλη εκείνη την ημέρα και να ψηφίσουν για πρόεδρο. Η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αυτοσκοπός. Σκοπός μας είναι να ζουν καλύτερα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και να είναι πιο δυνατή η πατρίδα μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» και στο δημοσιογράφο, Τέρενς Κουίκ.

Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν δημοκρατικές λειτουργίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να μη λειτουργούν δηλαδή κλειστά κέντρα αποφάσεων, αλλά να υπάρχουν δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες: «αυτό σημαίνει αριστερό κόμμα με δομές. Δημοκρατικές διαδικασίες, δομημένος διάλογος, συλλογική ηγεσία».

Ξεκαθάρισε πως οι υποψηφιότητες δεν εκπροσωπούν και δεν πρέπει να εκπροσωπούν τάσεις. «Μπορεί όμως να και πρέπει να εκπροσωπούν προτάσεις πολιτικής και πολιτικά σχέδια. Δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν επίσης την κομματική γραφειοκρατία. Η εκλογή Προέδρου αφορά την κοινωνία και όχι έναν κλειστό κύκλο, πολλές φορές αυτών που κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία. Θα ήταν καταστροφικό αυτό».

Στάθηκε στο έλλειμμα, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς τη μη οργανωμένη και δημοκρατική λειτουργία του και στην απουσία των μελών από τις αποφάσεις του κόμματος: «αυτό ήταν έλλειμμα. Πρέπει να το εντοπίσουμε και δεν πρέπει να το επαναλάβουμε. Άρα χρειαζόμαστε ο/η Πρόεδρος και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αφορούν και να απευθύνονται στην κοινωνία και δεν πρέπει να κλείνεται μέσα σε κομματικά γραφεία και σε κομματικές γραφειοκρατίες. Δεν έχουν βοηθήσει όσο μπορούσαν και όσο έπρεπε οι τάσεις στο παρελθόν, πρέπει να το ομολογήσουμε, γιατί δεν ήταν πάντα ιδεολογικά ρεύματα. Ήταν κλειστές οργανωτικές ομάδες. Αυτό ήταν μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δημιουργούσε και μια παραφωνία προς την κοινωνία που τη χρεωθήκαμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο «χτύπημα» Καρανίκα – Άγρια επίθεση στον Σπύρο Ραπανάκη: «Αυτό το υποκείμενο διευθύνει με τα λεφτά μας (να μην το ξεχνάει) την ιστορική εφημερίδα Αυγή»

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο χρεώθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας: «αυτό οφείλεται και σε δικά μας μειονεκτήματα και όχι μόνο στην υπεροπλία του αντιπάλου και στην πολύ καλή διαχείριση στην επικοινωνία». Έκανε ακόμη έκανε λόγο για ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επανασυστηθεί στην κοινωνία: «αυτό το restart, η επανεκκίνηση που πρέπει να κάνουμε χρειάζεται και μια άλλη σχέση με την κοινωνία πολύ πιο πλουραλιστική και επιτρέψτε μου να πω «χαρούμενη», πιο δημιουργική».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι τα έχει βάλει με το σύστημα εξουσίας, το οποίο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δημιουργήσει ένα αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να σκιάσει ακόμη και την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχέση με το ρόλο του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας και την επιλογή του να μην καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «έπρεπε να υπηρετήσω αυτόν το ρόλο χωρίς να δημιουργήσω διαχωρισμούς ή να προκαλέσω εντάσεις. Όχι μόνο εγώ, όλο το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έπρεπε λοιπόν να εκπροσωπούμε στη Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενωμένο, ενιαίο, σοβαρό και τεκμηριωμένο έναντι του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μπορούσε αυτό να σκιαστεί, ή να μπερδευτεί με μια υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση εμείς στην αριστερά και γενικά στα δημοκρατικά κόμματα ξέρουμε ότι η συλλογική ηγεσία έχει σημασία, ότι η συμμετοχή από όλες τις πλευρές μπορεί να προσφέρει, δεν είναι μόνο η θέση του ή της Προέδρου. Δεν είχα και μια τέτοια προσωπική επιδίωξη. Αλλά θα έκανε και ζημιά στην κοινή υπόθεση εάν άνοιγα ένα τέτοιο ζήτημα, γιατί έπρεπε να διαφυλάξουμε και την επόμενη μέρα. Ακόμα και μέχρι την Πέμπτη, δύο ημέρες πριν το Συνέδριο, έπρεπε να καταθέσουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και να αναδείξουμε στη Βουλή τα ελλείμματα Μητσοτάκη. Δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει ολοκληρωμένα αν είχα και την πιθανότητα και τις υποχρεώσεις του υποψηφίου προέδρου».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι για τον ίδιο, αλλά και για όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο: «ήταν ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης την οποία υπηρέτησα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Όταν ανοίξαμε επιτέλους το βηματισμό μας και αποκτήσαμε ξανά την αξιοπρέπειά μας ως χώρα στο εξωτερικό. Όταν στηρίχθηκε ξανά η κοινωνία και αρχίσαμε να λειτουργούμε και αποκτήσαμε πλεονάσματα, αποκτήσαμε χαμηλά επιτόκια και πάρα πολλά που δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Νομίζω λοιπόν ότι θα συνεισφέρει στην επόμενη ημέρα του κόμματος μας».

Με αφορμή τέλος ερώτηση του δημοσιογράφου για το κόμμα των «Σπαρτιατών» ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως η Βουλή θα πρέπει να επιταχύνει λιγάκι το βηματισμό της: «μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και ζητήματα δεοντολογίας και για άλλους βουλευτές που καλούσαν σε κινήσεις που παραβιάζουν τον κανονισμό της Βουλής, δηλαδή για πρόκληση ρατσιστικού και φυλετικού μίσους και διακρίσεων. Την παραπομπή του συγκεκριμένου βουλευτή ζητήσαμε με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα, καθώς και ζήτησα προσωπικά απαντήσεις από το βήμα της Βουλής απαντήσεις την περασμένη Πέμπτη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταδείξουμε ότι υπάρχει ακόμη χώρος στην ελληνική κοινωνία όπου οι νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ιδέες, επωάζονται και παραπλανούν τους πολίτες. Είναι καλό να επαναλάβουμε ότι ένας καταδικασμένος εγκληματίας νεοναζί στήριζε μέσα από τη φυλακή ένα κόμμα, ο οποίος θέλει τώρα να συμμετάσχει και στις δημοτικές εκλογές. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φέρει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε δικό της για να μην μπορέσει να συμμετάσχει ο καταδικασμένος νεοναζί εγκληματίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Δήλωσε τέλος: «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε χώρο στο φασισμό, να αναπαράγει μισαλλόδοξες απόψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα της χώρας μας και στην πρωτεύουσα και στην πηγή της δημοκρατίας. Είναι ένα σοβαρότατο θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και στη Βουλή. Αλλά πρέπει πρώτα από όλα να συζητήσουμε και όλοι να συμφωνήσουμε ότι είμαστε απέναντι στο ρατσισμό, στη βία, στο φόβο, στο φασισμό, γιατί αυτό είναι ο φασισμός και να πούμε ένα μεγάλο ως εδώ, τέρμα πια στους φασίστες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *