Είστε εδώ
Home > the FACEBOOK PROJECT > Σφοδρή επίθεση Αντώναρου για το σχέδιο «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ: “Κατάπτωση της δημοκρατίας και των θεσμών της να υπογράφεται ν/σ για την Ανώτατη Παιδεία απο τον Υπουργό Αστυνομίας. Ούτε ο Πσπαδόπουλοε δεν το τόλμησε”. Στους δρόμους την Πέμπτη οι φοιτητές

Σφοδρή επίθεση Αντώναρου για το σχέδιο «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ: “Κατάπτωση της δημοκρατίας και των θεσμών της να υπογράφεται ν/σ για την Ανώτατη Παιδεία απο τον Υπουργό Αστυνομίας. Ούτε ο Πσπαδόπουλοε δεν το τόλμησε”. Στους δρόμους την Πέμπτη οι φοιτητές

Σγοδρή ήταν η αντίδραση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για το δόγμα «νόμος και τάξη» και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που επιβάλλει εν μέσω πανδημίας μια μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη δια στόματος των υπουργών Παιδείας Νίκης Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το νομοσχέδιο που προβλέπει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα πετώντας εκτός χιλιάδες υποψηφίους, ενώ θεσμοθετεί πανεπιστημιακή αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο στα ιδρύματα παρά την κάθετη αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Αντώναρος σε ανάρτησή του: “Είναι κατάπτωση της δημοκρατίας κ των θεσμών της να υπογράφεται ν/σ για την Ανώτατη Παιδεία απο τον Υπουργό Αστυνομίας.Ούτε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ειχε καταφύγει σ τέτοιες μεθοδευσεις εγκαθιστώντας αστυνομικούς σ μόνιμη βαση στα πανεπιστήμια.Ο υφέρπων ορμπανισμός καλά κρατεί.”

Σημειώνεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε τουλάχιστον 1.000 προσλήψεις ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων για το νέο αστυνομικό σώμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ποινές που θα επιβάλλονται σε φοιτητές θα ξεκινούν από την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και θα φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, σε ζητήματα όπως αντιγραφές, λογοκλοπές, καταστροφές και καταλήψεις, ή τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος.

Σε κινητοποίηση καλούν φοιτητές για την Πέμπτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Αποφάσεις για την κινητοποίηση στα Προπύλαια έχουν πάρει οι Σύλλογοι των σχολών: Φυσικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Γεωπονικό.

Κλειστός θα είναι αύριο Πέμπτη, από τις 10 το πρωί, ο σταθμός του Μετρό “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ” με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω συγκέντρωσης φοιτητών στα Προπύλαια. Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούνται στάσεις.

Αντίστοιχη κινητοποίηση φοιτητών θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πανελλαδική ημέρα δράσης, την Πέμπτη, καλούν κι άλλοι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Όπως τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμα τους, τα μέτρα του νομοσχεδίου που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

Τονίζουν επίσης ότι η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να το φέρει ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».

Με πληροφορίες από avgi.gr

Leave a Reply

14 + eight =

Top