Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Ρένα Δούρου για τη βράβευση του “Ζωγραφίζοντας” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Να γίνει η κοινωνία μας σαν τις ζωγραφιές των παιδιών: ανοικτή, πολύχρωμη, αλληλέγγυα

Ρένα Δούρου για τη βράβευση του “Ζωγραφίζοντας” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Να γίνει η κοινωνία μας σαν τις ζωγραφιές των παιδιών: ανοικτή, πολύχρωμη, αλληλέγγυα

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Ζωγραφίζοντας…» της Ιωάννας Νεοφύτου και του Δημήτρη Σταμάτη, η οποία διακρίθηκε με το βραβείο κοινού στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11/3, στην κατηγορία των ταινιών κάτω των 50 λεπτών.

Το ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Home New Home» του Ινστιτούτου StoryDoc που έδωσε τη δυνατότητα σε εθελοντές και πρόσφυγες να καταγράψουν σε πρώτο πρόσωπο την εμπειρία τους στο προσφυγικό ζήτημα. Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής και με την υποστήριξη του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

H Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη βράβευση του ντοκιμαντέρ:
«”Ζωγραφίζοντας” τις εμπειρίες του ξεριζωμού τους, τα τραύματα του πολέμου, ζωγραφίζοντας τις αναμνήσεις την πατρίδα τους και την πόλη τους, ζωγραφίζοντας το παρόν και το μέλλον, στην Ελλάδα και το Αφγανιστάν: τα παιδιά του ντοκιμαντέρ που απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποτυπώνουν με την απλότητα και την ευαισθησία της καθαρής ματιάς τους, όλες τις διαστάσεις του σύνθετου μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου. Του φαινομένου που σημαδεύει το σήμερα και το αύριο των κοινωνιών μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές της υποδοχής και της ένταξης προσφύγων και μεταναστών».

«Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής», συνεχίζει η κ. Δούρου, «που βάλαμε και το δικό μας λιθαράκι στην παραγωγή αυτής της ταινίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Home new home”, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποίηση και εν μέρει δικαίωση. Όχι μόνο επειδή αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση πως οι τέχνες και η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσουν την ασφαλή οδό για να γίνουν οι κοινωνίες μας σαν τις ζωγραφιές των μικρών του ντοκιμαντέρ: ανοικτές, πολύχρωμες, αλληλέγγυες. Κυρίως επειδή στην βάση της πολιτικής μας βρίσκεται η αρχή να εξασφαλίζουμε σε κάθε συμπολίτη μας, Έλληνα και ξένο, ένα πιάτο φαγητό και στέγη, όπως ακριβώς όριζε τον πολιτισμό ο Βραζιλιάνος μουσικός και υπουργός Πολιτισμού Gilberto Gil».

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

2 thoughts on “Ρένα Δούρου για τη βράβευση του “Ζωγραφίζοντας” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Να γίνει η κοινωνία μας σαν τις ζωγραφιές των παιδιών: ανοικτή, πολύχρωμη, αλληλέγγυα

 1. Ως σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως σε καμία περίπτωση η ταινία δεν είναι συμπαραγωγή με την περιφέρεια αττικής. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τους δημιουργούς της σε συμπαραγωγή με το StoryDoc. Η Περιφέρεια Αττικής στήριξε το πρόγραμμα Home New Home του StoryDoc, αλλά σίγουρα δεν στήριξε εμάς που δημιουργήσαμε την ταινία. Παρακαλούμε διορθώστε άμεσα την δημοσιευση σας.
  Με εκτίμηση
  Ιωάννα Νεοφύτου – Δημήτρης Σταμάτης
  Οι σκηνοθέτες της ταινίας « Ζωγραφίζοντας… »

  1. Ζητάμε συγνώμη για την παρανόηση στον τίτλο, ο οποίος όπως θα δείτε έχει αλλάξει.
   Καλή συνέχεια στο έργο σας
   Ελβίρα Δρακάκη

Leave a Reply

Top