Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Η Αστυνομία μου είπε αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη”! Γκρεμίστηκε με πάταγο το κατηγορητήριο κατά μελών του Ρουβίκωνα για τη δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών

“Η Αστυνομία μου είπε αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη”! Γκρεμίστηκε με πάταγο το κατηγορητήριο κατά μελών του Ρουβίκωνα για τη δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών

Αποκαλυπτική για το σαθρό κατηγορητήριο κατά δύο μελών του Ρουβίκωνα που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός εμπόρου ναρκωτικών με το ψευδώνυμο “Χαμπίμπι” ήταν η πρώτη μέρα της διαδικασίας.

Ειδικότερα, οι Γιώργος Καλαϊτζίδης και Νίκος Ματαράγκας κατηγορούνται για ηθική και φυσική αυτουργία στη δολοφονία του εμπόρου ναρκωτικών το 2016 στα Εξάρχεια, με τα ίδια τα μέλη και τους συνηγόρους υπεράσπισής τους να καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή ότι οι κατηγορίες είναι στημένες και έχουν στόχο την εξόντωση τους εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης.

Από την κατάθεση της βασικής μάρτυρα σήμερα αποκαλύφθηκαν τα σκοτεινά σημεία του κατηγορητηρίου, αφού όπως κατέθεσε για τους αστυνομικούς “μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν αν τους βοηθήσω” ενώ δήλωσε μάλιστα ότι δεν διάβασε την κατάθεση που είχε δώσει πριν την υπογράψει και “δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι τα έχω πει αυτά”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δανάης Κίσκηρα-Μπαρτσώκα στο documentonews.gr η μάρτυρας κατέθεσε:

Να μην βασιστείτε σε μένα. Εγώ δεν υπέδειξα κανέναν. Ήμουν το πιο ακατάλληλο άτομο για να πω τι ξέρω. Ήμουν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Δεν θυμάμαι τι έχω καταθέσει ήταν μια κακιά περίοδος για μένα. Είπα ότι άκουσα ότι έγινε από έναν καραφλό δεν σημαίνει ότι ξέρω. Αν είναι έτσι να φέρουμε όλους τους καραφλούς ανθρώπους κατηγορούμενους. Η αστυνομία μου έδειχνε φωτογραφίες ανθρώπων και με ρωτούσε αν τους έχω δει γενικά στα Εξάρχεια. Ήμουν άρρωστος άνθρωπος. Δεν μπορώ να απαντήσω σε τίποτα από αυτά που με ρωτάτε. Δεν έπρεπε να είμαι καν εδώ. Δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν θεωρώ ότι τα έχω πει κ έτσι ακριβώς όπως είναι στην κατάθεση. Η αστυνομία μου είπε ότι αν βοηθήσω θα αφεθώ ελεύθερη. Ήμουν την ίδια εποχή κατηγορούμενη για διακίνηση.Δεν θυμάμαι τίποτα δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο έτσι”.

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση από την συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων Άννυ Παπαρούσου σχετικά με το αν οι αστυνομικοί κατεύθυναν την κατάθεσή της, σημείωσε “μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) αν τους βοηθήσω και ενδεχομένως να είναι γραμμένα παραπάνω πράγματα από αυτά που έχω πει στην κατάθεση. Τα λόγια μου δεν είναι ακριβώς αυτά που γράφονται στο χαρτί. Δεν μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι τα έχω πει αυτά“.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον συνήγορο υπεράσπισης κατηγορουμένων.

Κώστας Παπαδάκης: Η αιτία που συλληφθήκατε είχε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών;
Μάρτυρας: Ναι
Κώστας Παπαδάκης: Την ίδια ημερομηνία με εσάς έχουν καταθέσει άλλοι 8 μάρτυρες για την ίδια υπόθεση, που σήμερα απουσιάζουν. Ήταν συγκατηγορούμενοί σας;
Μάρτυρας: Ναι ήταν στην ίδια υπόθεση με εμένα. Είχαμε συλληφθεί μαζί στις 12 του μήνα. Στις 13 καταθέσαμε για την ανθρωποκτονία.
Κώστας Παπαδάκης: Γνωρίσετε τι έχουν απογίνει;
Μάρτυρας: Δεν έχω καμία επαφή με κανέναν. Κάποιοι είναι ακόμα φυλακή αλλά όσοι βγήκαν δεν ξέρω τι πορεία ακολούθησαν.
Κώστας Παπαδάκης: Η κατάθεση σας είναι πολυσέλιδη και δεν διακόπτεται από ερωτήσεις. Ήσασταν σε θέση να πείτε 4 σελίδες πράγματα χωρίς ερωτήσεις;
Μάρτυρας: Όχι δεν ήμουν.
Κώστας Παπαδάκης: Όταν διατυπώθηκε η κατάθεση πριν υπογράψετε τη διαβάσατε;
Μάρτυρας: Οχι.

Δεύτερη μάρτυρας κατέθεσε μία νοσηλεύτρια η οποία έχει παρουσιαστεί από τις αρχές ως γιατρός. Η ίδια σημείωσε δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο κλήθηκε να καταθέσει αφού δεν έχει ιδέα για τίποτα σχετικά με την υπόθεση. Εργαζόταν πρωινές ώρες στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού όπου και διεκομίσθη τότε το θύμα ωστόσο η ίδια δεν μπορεί να θυμηθεί το περιστατικό.

Μάλιστα η μάρτυρας εκτίμησε το πρωτοφανές: ότι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να έχει κληθεί είναι επειδή κάποια στιγμή το 2018, είχε γίνει ένα επεισόδιο με μέλη του Ρουβίκωνα στον χώρο εργασίας της.

Πράγμα που αν ευσταθεί δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν ως μάρτυρες από τις διωκτικές αρχές, άνθρωποι οι οποίοι λόγω άσχετων με την υπόθεση γεγονότων, είναι πιθανό να είναι αρνητικά διακείμενοι προς τη συλλογικότητα του Ρουβίκωνα.

Η δίκη διεκόπη για 29 Οκτωβρίου.

ολόκληρο το ρεπορτάζ της Δανάης Κίσκηρα-Μπαρτσώκα για την πρώτη μέρα της δίκης στο documentonews.gr

Leave a Reply

7 − three =

Top