Είστε εδώ

“Φωτιά” στο Μαξίμου! Σαββίδης, Μαρινάκης, Αλαφούζος εναντίον Κυριακού στο ΕΣΡ για το Μακεδονία TV

Φωτιές στα “μπατζάκια” της κυβέρνησης και του Μαξίμου φαίνεται να βάζει η διαμάχη που σοβεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των καναλαρχών και τελικά ξέσπασε με την προσφυγή στο ΕΣΡ των Μαρινάκη, Σαββίδη και Αλαφούζου εναντίον του Κυριακού για το Μακεδονία TV με αφορμή την προσθήκη νέας εκπομπής στο πρόγραμμά του.

Όπως αποκαλύπτουν οι typologies.gr, MEGA, ΣΚΑΙ και ΟΡΕΝ στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι το κανάλι με τη νέα εκπομπή που εντάσσει στο πρόγραμμά του με τη δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ Χριστίνα Λαμπίρη από τις 25 Ιανουαρίου παραβιάζει τη νομοθεσία, αφού εκπέμπει ως μη ενημερωτικό.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η ενέργειά αυτή του καναλιού συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού το Μακεδονία TV δεν πληρώνει τέλη υπέρ του Δημοσίου και δεν έχει συγκεκριμένη υποχρέωση όσον αφορά τους εργαζομένους, ενώ αντίθετα οι σταθμοί που σήμερα είναι αδειοδοτημένοι ως γενικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου πληρώνουν 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις άδειές τους και απασχολούν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, 400 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι.

Το δημοσίευμα στις typologies.gr επισημαίνει ότι το επίμαχο σημείο είναι το περίφημο «νομοσχέδιο Πέτσα», το οποίο προέβλεπε πως θεματικοί σταθμοί μπορεί να ορίζονται και όσοι έχουν γενικό πρόγραμμα, διάταξη που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΚΑΙ στη διαβούλευση του νομοσχέδιου και του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω του in.gr.

“Στην κυβέρνηση έχουν καταγραφεί οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων και τώρα η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια του νέου υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, που έχει την αρμοδιότητα των ΜΜΕ.

Το Μακεδονία TV εξαιρέθηκε από την πρώτη αδειοδότηση με δική του επιλογή, ύστερα από αίτηση στο ΕΣΡ. Με την υπ’ αριθμ. 11/2018 απόφαση του ΕΣΡ ορίστηκε πως από τις 30/6/2016 «θα μετέβαλε τον χαρακτήρα του προγράμματός του από ενημερωτικό σε εθνικής εμβέλειας, μη ενημερωτικό γενικής στόχευσης». Με τον τρόπο αυτό συνέχισε να εκπέμπει πρόγραμμα ως μη ενημερωτικός, εξαιρούμενος των διατάξεων του άρθρου 14Α του ν. 4339/2015 και του άρθρου 28 παρ. 10 του ν. 4496/2017, που προέβλεπαν τρίμηνη εκπομπή και μετά διακοπή μετάδοσης σήματος για όσους σταθμούς δεν έλαβαν μέρος στην αδειοδότηση”.

υγ: υπενθυμίζουμε πάντως ότι για το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε από την αρχή μάλιστα της πανδημίας, και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου, με ΠΝΠ να απαλλάξει τους καναλάρχες από την καταβολή της δόσης των 3,5 εκ. ευρώ για όλο το έτος, χωρίς να διευκρινίσει αν το ποσό των 21 εκ. ευρώ συνολικά που δεν μπήκε το 2020 στα ταμεία του κράτους θα καταβληθεί από τους κατόχους των τηλεοπτικών αδειών με τις δόσεις των επόμενων ετών ή απλά ήταν “δώρο”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *