Είστε εδώ
Home > FAQ news > Οριστικές εξελίξεις τον Οκτώβριο στην “γέφυρα” Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές – Τι θα κάνει η Φώφη;

Οριστικές εξελίξεις τον Οκτώβριο στην “γέφυρα” Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές – Τι θα κάνει η Φώφη;

Οι πρώτες επαφές φαίνεται να έχουν γίνει, ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα. Τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων που ηγούνται της χώρας τους. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016 στη συγκεκριμένη σύσκεψη, που πραγματοποιείται παραδοσιακά πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως παρατηρητής ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει μέρος και στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2016 μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν πολλά στις καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει όλα τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, αφού σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ανάγκη του τερματισμού της λιτότητας στην Ευρώπη, υπήρξε ταύτιση απόψεων.

Το υψηλό ποσοστό του 31,5%, που κατέγραψε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, αποτελεί ακόμα έναν λόγο για τον οποίο στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως οι Σοσιαλιστές ηγέτες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα δίπλα τους. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και “γέφυρα” με τους Σοσιαλιστές για ένα κοινό μέλλον που αρκετοί στην Κουμουνδούρου οραματίζονται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν την πενταετία που ξεκίνησε, η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με την αριστερά. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ευρωπαϊκή εκδοχή της προοδευτικής συμμαχίας (Progressive Caucus) στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Δημήτρη Παπαδημούλη πρωτοστατεί.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν την αλλαγή στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει η Φώφη Γεννηματά, αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίσει να παρακολουθεί ως παρατηρητής τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για την προσέγγιση με τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και στο παρελθόν η παρουσία του στη Σύνοδο του PES προκάλεσε τη σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά.

Στις συζητήσεις που θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζουν και το γεγονός πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Γραμματέας του ΑΚΕΛ σταμάτησε μετά το Φεβρουάριο του 2013, που αποχώρησε από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συμμετέχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών.

Πηγή: newpost.gr

One thought on “Οριστικές εξελίξεις τον Οκτώβριο στην “γέφυρα” Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές – Τι θα κάνει η Φώφη;

Leave a Reply

Top