Είστε εδώ

Mπαράζ επαφών της Δούρου στη Ρώμη για το προσφυγικό.

Συνεχίζει τις κρίσιμες συναντήσεις στη Ρώμη με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας για το προσφυγικό. Σήμερα συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Ντομένικο Μαντσιόνε, στο πλαίσιο επαφών για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος.
Η περιφερειάρχης Αττικής του ςξέφρασε τη θλίψη της για τη νέα προσφυγική τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας, ενώ του εξέθεσε τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό / μεταναστευτικό και όπως υπογράμμισε ” σήμερα, Ιταλία και Ελλάδα βιώνουμε τις συνέπειες της έλλειψης συνεκτικής πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, όπως είχε άλλωστε συμβεί και με τη δημοσιονομική κρίση. Ωστόσο η σημερινή κρίση χρέους δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας για το προσφυγικό, είναι ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, ολοκληρωμένη απάντηση στο θέμα, με τη συμβολή και των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών. Διαφορετικά, το πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ, που «ενεργεί πολύ λίγο και πολύ αργά», μπορεί να είναι αναπότρεπτο. Ήδη το κύρος της ΕΕ έχει απομειωθεί πολύ στα μάτια των νέων.”
Ο υφυπουργός Μαντσιόνε, αφού τόνισε την πλήρη ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών στο θέμα, υπογράμμισε ότι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό / προσφυγικό, παραμένει ζητούμενο. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, και στην ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν σε ένα «πλαίσιο διάχυτης – ευρείας αποδοχής μεταναστών». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για έναν Οδικό Χάρτη συγκεκριμένων παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Νωρίτερα, η κ Δούρου συναντήθηκε με τον ομόλογο της, Περιφερειάρχη του Λάτσιο, Νικόλα Τσινγκαρέτι και τον αντιπεριφερειάρχη, Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε την πρωτοβουλία της για αποστολή κοινής επιστολής προς τους θεσμούς της ΕΕ, σχετικά με την ανάγκη χρήσης των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων από τις Περιφέρειες καθώς και την αντιμετώπιση του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πρόταση που αποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης του Λάτσιο, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα τέτοιου είδους κινήσεων μεταξύ των Περιφερειών.
“Το προσφυγικό είναι μια κρίσιμη πρόκληση για τα θεμελιώδη ιδεώδη της ΕΕ – αν κατορθώσουμε να αναστρέψουμε τη σημερινή πορεία, τότε μπορεί να πετύχουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς άλλωστε.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *