Είστε εδώ

Με τα τεστ που είχαν απορρίψει οι Γερμανοί ως “μειωμένης ευαισθησίας” ανοίγει την χώρα ο Μητσοτάκης …

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή πρόκειται για self test τα οποία μόλις τον Φεβρουάριο οι γερμανικές αρχές είχαν απορρίψει ως «μειωμένης ευαισθησίας». Σημειώνεται πως το θέμα της προμήθειας μαζικού αριθμού self tests προκειμένου η κυβέρνησης να βγει από το αδιέξοδο και να ανοίξει άρον άρον την χώρα για να υποδεχθεί τους Τουρίστες στις 15 Μαίου, έχει ήδη εξελιχθεί σε άνευ προηγουμένου τραγέλαφο και ναυάγιο του επιτελικού κράτους με δύο ουσιαστικά αποτυχημένους διαγωνισμούς καθώς ο αρχικός στόχος ήταν η αγορά είκοσι εκατομμυρίων self test, αλλά τελικά έφτασαν μόλις επτά. Και πέντε εξ’ αυτών από την Κίνα, και συγκεκριμένα από ένα εργοστάσιο του οποίου το προϊόν κρίνεται τουλάχιστον αμφίβολο.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Τέλλογλου στην “Καθημερινή

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή την αγορά 18 εκατ. self tests για τον κορωνοϊό, έναντι 1,35 ευρώ το ένα, από την κινεζική εταιρεία Joysbio. Είκοσι εκατομμύρια self tests ήθελε να παραγγείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς. Τελικά στη χώρα έφτασαν επτά εκατομμύρια. Δύο εκατομμύρια από αυτά ήρθαν από τις αποθήκες μιας μεγάλης ελβετικής βιομηχανίας, τα υπόλοιπα από την Κίνα από ένα εργοστάσιο του οποίου το προϊόν τον Φεβρουάριο οι γερμανικές αρχές είχαν απορρίψει ως «μειωμένης ευαισθησίας». Αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί. Η κινεζική εταιρεία, όπως λένε ορισμένοι από τους εκπροσώπους των εμπορικών επιχειρήσεων που το έφεραν στην Ελλάδα, «δεν είναι από τις κορυφαίες αλλά μάλλον από τις μεσαίες». Τότε γιατί το έφεραν; «Ηταν φθηνό και υπήρχαν ετοιμοπαράδοτες ποσότητες», είναι μάλλον η αφοπλιστική απάντηση.

O ίδιος ο κατασκευαστής του τεστ, η κινεζική εταιρεία Joysbio, αναφέρει ότι η ευαισθησία του τεστ που ήρθε στη χώρα μας είναι 92,47% και η ειδικότητα (σ.σ.: δηλαδή η δυνατότητά του να «εντοπίζει» τον Sars Cov-2 έναντι άλλων κορωνοϊών) φθάνει το 99,68%. Η εταιρεία από τη βόρεια Κίνα, που απασχολεί 220 εργαζομένους και έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει 800.000 τεστ την ημέρα, «κατέκτησε» αστραπιαία την καρδιά των Ελλήνων εμπόρων που πήραν μέρος στους δύο διαγωνισμούς της ΓΓΠΠ. Ο γερμανικός οργανισμός «B farm» που αξιολογεί με τη μεγαλύτερη εγκυρότητα στην Ευρώπη τα διαγνωστικά και αυτοδιαγνωστικά τεστ, έχει αναρτήσει τη συγκεκριμένη εξέταση σε έναν πίνακά του, αλλά σημειώνει ότι δεν έχει αξιολογηθεί από το PEI (Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ), τον γερμανικό ΕΟΦ (σ.σ.: είναι ο Οργανισμός που ανακάλυψε τις σπάνιες θρομβώσεις που συνδέονται με το εμβόλιο της ΑΖ). Κάποιες από τις εταιρείες που πήραν μέρος στον ακυρωθέντα δεύτερο διαγωνισμό κατέθεσαν στην επιτροπή της ΓΓΠΠ αλληλογραφία του Κινέζου κατασκευαστή με την «Β farm» για την αξιολόγηση του Ινστιτούτου Πάουλ Ερλιχ. Η αξιολόγηση δεν είναι πολύ κολακευτική για το προϊόν: Το Ινστιτούτο δεν προχωράει στην αξιολόγηση του προϊόντος διότι «δεν έχει ευαισθησία 70% και πάνω… που είναι προϋπόθεση για να γίνει η αξιολόγηση» (email, 24.2.2021).

Η κινεζική εταιρεία φαίνεται να δοκίμασε το προϊόν της στην Πελούζα, μια κωμόπολη έξω από τη Νάπολη στο τοπικό εργαστήριο. Το δείγμα της δεν είναι μεγάλο σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια. Οι Κινέζοι δεν απορρίπτουν τις γερμανικές αιτιάσεις, αλλά επιχειρούν να μάθουν από τους συνομιλητές τους τι έχουν κάνει λάθος. Αντίστοιχος είναι και ο τόνος των Γερμανών στην αλληλογραφία. Οι Κινέζοι λένε ότι ο φορέας μεταφοράς των δειγμάτων μπορεί να προκάλεσε το πρόβλημα της χαμηλής ευαισθησίας και παραδέχονται ότι το δικό τους προϊόν έχει 20% μικρότερη ευαισθησία από τα αντίστοιχα καλά προϊόντα της αγοράς των διαγνωστικών γρήγορων τεστ (π.χ. εκείνου της Abbot). Οσοι έφεραν το συγκεκριμένο τεστ για τον διαγωνισμό ισχυρίζονταν ότι το κινεζικό τεστ είχε ευαισθησία 80%.

To πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι και να ήθελε να αγοράσει τα δυτικά προϊόντα (που πάντως κατασκευάζονται στην πλειονότητά τους στη Νότια Κορέα) δεν θα μπορούσε. Για έναν λόγο τεχνικό και έναν κόστους. «Ο τεχνικός λόγος είναι ότι το buffer, δηλαδή το υγρό που χρησιμοποιείται για να προκληθεί η αντίδραση που “δείχνει” θετικό ή αρνητικό είναι σε ένα μπουκαλάκι ποσότητας για 25 τεστ και δεν είναι ξεχωριστό σε ατομικά δείγματα. Η προκήρυξη του διαγωνισμού όμως μιλούσε για ατομικά δείγματα (σ.σ.: και καλά έκανε)» λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *