Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μας πιάσανε με τις … “πυτζάμες”! Σοκ με νέα σύμβαση εργασίας που προβλέπει συναίνεση από τον μισθωτό σε τακτική λήψη δειγμάτων βιολογικών στοιχείων, με πρόσχημα … τον κορονοϊό!

Μας πιάσανε με τις … “πυτζάμες”! Σοκ με νέα σύμβαση εργασίας που προβλέπει συναίνεση από τον μισθωτό σε τακτική λήψη δειγμάτων βιολογικών στοιχείων, με πρόσχημα … τον κορονοϊό!

Απίστευτο… Την συναίνεση των εργαζομένων σε τακτικό έλεγχο βιομετρικών στοιχείων και λήψη δειγμάτων… σάλιου και αίματος απαιτεί νέα σύμβαση εργασίας, που αποκαλύπτουν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των δυο σωματείων, εταιρεία στο χώρο καλλυντικών προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με όρους που τους υποχρεώνουν να δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεση για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α», ενώ εν συνεχεία ο/η εργαζόμενος/η υποχρεούται να δηλώσει ότι «συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του».

Τα δυο συνδικάτα κάνουν λόγο για σύμβαση που συνιστά «μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη». Όπως καταγγέλλουν, η ίδια σύμβαση περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων  επιδομάτων σε ΣΣΕ, ανοιχτή ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών κ.α.

Η σύμβαση αφορά μισθωτούς που εργάζονται ως αισθητικοί σύμβουλοι, δηλαδή παρέχουν συμβουλές επιλογής καλλυντικών προϊόντων, προβολή και πρόταση προς πώληση καλλυντικών προϊόντων κ.α. Η επίμαχη υποχρέωση του εργαζόμενου, που αναφέρεται στο άρθρο 6.8 της σύμβασης, τίθεται «δεδομένης της φύσης των καθηκόντων και του αντικειμένου της εργασίας του εργαζόμενου». Στο πλαίσιο αυτό, ο μισθωτός «έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας, που διενεργεί η Εταιρεία και περαιτέρω να ανέχεται τακτικούς και έκτακτους εσωτερικούς ή μη ελέγχους σχετικά με την ετοιμότητα και ικανότητά του προς εργασία και την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών του». Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ο μισθωτός υποχρεούται να παρέχει την ανέκκλητη  συγκατάθεσή του για τους βιομετρικούς ελέγχους, διαφορετικά υποχρεούται να προσκομίζει στην εταιρεία οποτεδήποτε του ζητηθεί σχετικές ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες θα «δύναται να διαπιστωθεί η ικανότητά του προς εργασία».     

Τα δυο συνδικάτα έστειλαν επιστολή σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου, προς την εργοδότρια εταιρεία, καλώντας την να αποσύρει άμεσα την «απαράδεκτη και αντεργατική» – όπως λένε – σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει την από 9.10.2019 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική και σε όλα τα επίπεδα, σε περίπτωση που επιλογή της εργοδοσίας είναι να συνεχίσει με το απαράδεκτο κείμενο τροποποιητικής σύμβασης», προειδοποιούν.

Πηγή: ethnos.gr/ Γιάννης Φώσκολος

Leave a Reply

sixteen − 9 =

Top