Είστε εδώ

Κυβέρνηση: Έβαλαν την ουρά στα σκέλια μετά τις ουρές ντροπής – Εκδόθηκε η ΚΥΑ που ορίζει ότι αρκεί το θετικό rapid test για νόμιμη απουσία από την εργασία! Τρεις μήνες πλέον η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Με πέντε ημέρες καθυστέρηση  και με πάνδημη κατακραυγή για τις ουρές ντροπής – εστίες υπερεμετάδοσης του κορονοιού που σχηματίζονταν έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για ένα rapid test, η κυβέρνηση υποχώρησε, κοινώς έβαλε την ουρά στα σκέλια και προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ που βάζει τέλος στο αλαλούμ και την αγωνία των εργαζομένων! Παράλληλα εκδόθηκαν και οι αλλαγές και στα πιστοποιητικά νόσησης, που θα έχουν ισχύ πλέον μόνο 90 ημερών (3 μήνες)
Για άλλη μια φορά πρόχειροι και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις οι “άριστοι” του “επιτελικού κράτους” Μητσοτάκη

Με πέντε ημέρες καθυστέρηση εκδόθηκε τελικά η ΚΥΑ, που ορίζει ρητά ότι αρκεί το θετικό rapid test προκειμένου να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από κορωνοϊό.

Την είχε προαναγγείλει ήδη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ύστερα από τις ουρές ντροπής πολιτών για τεστ, αλλά δεν είχε προχωρήσει. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αλαλούμ, καθώς το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ αναγνώριζε μόνο το μοριακό τεστ και εργοδότες – ανάμεσά τους και ο δήμος Αθηναίων – δεν δέχονταν το θετικό rapid εργαζομένων προκειμένου να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το θετικό rapid τεστ στο εξής θα γίνεται δεκτό τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για την αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού:

«Προστίθεται νέα παρ. 3Α ως εξής: «3Α. Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)».

Η ΚΥΑ περιλαμβάνει και αλλαγές στoν τρόπο χορήγησης των πιστοποιητικών νόσησης, τα οποία θα εκδίδονται:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021, είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test, παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021, είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τι ζητά ο ΕΦΚΑ για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια
Ωστόσο ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κοροναϊό μετά από επιβεβαιωμένο θετικό τεστ απαιτείται και ιατρική γνωμάτευση.

Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Προσοχή αν ο ασφαλισμένος δε νοσεί αλλά τεθεί σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση, η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο που είχε αποφασιστεί κατά την πρώτη καραντίνα και προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα ασθενείας
Οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, δικαιούνται επίδομα ασθενείας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των 3 ημερών) από τον θεράποντα γιατρό των δημοσίων ιατρικών δομών και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ανικανότητα για εργασία μέχρι δεκαπέντε [15] ημέρες συνολικά, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη.

Σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά την συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες». Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους.

Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *