Είστε εδώ

Οι “πρίγκιπες της παλίρροιας”.Διαβάστε μισθούς το Mega, εν μέσω κρίσης και τι συμβαίνει στα άλλα ΜΜΕ

Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, αποκαλύπτει τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζομένους των μεγαλύτερων ΜΜΕ. Ταυτόχρονα όμως είναι και αποκαλυπτικό της μισθολογικής κλίμακας στα Μέσα αυτά, εν μέσω κρίσης. Ετσι λοιπόν, φαίνεται, από το ρεπορτάζ, οι εργαζόμενοι του Mega, να αποτελούν κυριολεκτικά τους “πρίγκιπες της παλίρροιας” που σάρωσε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ την εποχή της κρίσης …
Σύμφωνα με την έρευνα του Δημήτρη Κανελλόπουλου, λοιπόν, στο … χειμαζόμενο Mega δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Ούτε μέρα, όλοι πληρώνονται στην ώρα τους. Υπήρξαν βέβαια κάποιες περικοπές πριν από τα Χριστούγεννα, καμιά μείωση ώς τα 1.200 ευρώ, 8% ώς τα 1.300, 15% ώς τα 3.000, 20% ώς 7.000 και 22% για πάνω από τα 7.000 ευρώ (;;;). Το Mega βέβαια χρωστάει σε όλους τους άλλους, ακόμα και στους ηθοποιούς των πιο πετυχημένων σίριαλ του προγράμματός του.
Στον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη μετρούν δύο μήνες καθυστέρηση. Δεν έχουν μπει τα χρήματα για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ στις 15 Μαρτίου η διοίκηση θα καταβάλει, όπως έχει υποσχεθεί, το 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Τα χρωστούμενα τους διαβεβαίωσαν πως θα αποπληρωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016.
Στον ΑΝΤ1 (Κυριακού) δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς. Εχει, ωστόσο, αποψιλωθεί ο όμιλος, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα ραδιόφωνα. Εδιωξαν πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ μετέβαλαν και την εργασιακή σχέση με αρκετούς υπάλληλους. Απέλυσαν λόγου χάριν το τμήμα επικοινωνίας αλλά συνέχισαν να συνεργάζονται με τα ίδια πρόσωπα διατηρώντας μαζί τους μια πιο… χαλαρή φάση.
Στο Real Group του Νίκου Χατζηνικολάου και του Ανδρέα Κουρή (γιος του Γιώργου) είναι ενάμιση-δύο μήνες μέσα στις πληρωμές, εφόσον στις 18 Μαρτίου εξοφληθεί ο Ιανουάριος. Τους ενημέρωσαν με mail πως τότε, 18 Μαρτίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ο μισθός Ιανουαρίου. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη «Real» ξεκίνησαν αμέσως μετά την επιβολή των capital controls. Υπήρξαν και περικοπές μισθών εννοείται. Γνωστοποιήθηκαν στους εργαζόμενους με mail.
Στον Πήγασο των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα πληρώθηκε το 1ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει δηλαδή μια καθυστέρηση 2,5-3 μηνών στη μισθοδοσία του «Εθνους» (και των άλλων ΜΜΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Φώτης Μπόμπολας διαβεβαίωσε προ ημερών τους εκπροσώπους των εργαζομένων πως λίαν συντόμως θα βάλει ένα εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία της εταιρείας.
Ηρεμία επικρατεί στον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά. Υπήρξαν βέβαια περικοπές στην Κάντζα, μόνο που αφορούσαν ένα περιορισμένο διάστημα. Πάρθηκε απόφαση τον Σεπτέμβρη για 5μηνη 20% μείωση στους μισθούς ή 10μηνη με 10%. Ηταν στην ευχέρεια των εργαζόμενων να αποφασίσουν σε ποια κλίμακα θα έμπαιναν, όσοι επέλεξαν το 20% επανήλθαν ήδη στους μισθούς τους. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.
Στον όμιλο Αλαφούζου δεν παρατηρείται η παραμικρή καθυστέρηση στη μισθοδοσία, όλοι πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους.
Στο «Πρώτο Θέμα» η καθυστέρηση είναι ανύπαρκτη, μόλις μερικών ημερών, τώρα θα λάβουν τον Φεβρουάριο.
Στον «Ελεύθερο Τύπο» πληρώνονται έναντι εδώ και πολύ καιρό, αυτές τις μέρες αποπληρώνεται ο Σεπτέμβριος να σκεφτείτε. Είμαστε Μάρτιο μήνα, πέντε-έξι μήνες η καθυστέρηση (συν τρεις μισθοί από το 2013 που «γράφτηκαν στο χιόνι»). Χτυπάει ρεκόρ ο Αλέξης Σκαναβής, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας.
Στην «Αυγή» πληρώνονται κανονικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν όμως χρωστούμενα από τα «πέτρινα χρόνια».
Στον «Ριζοσπάστη» δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και όλοι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παίρνουν 800 ευρώ σύμφωνα με απόφαση του κόμματος.
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχουν να λαμβάνουν τρεις μισθούς, τόση είναι η καθυστέρηση της μισθοδοσίας και η οποία προέκυψε από παλιά. Είναι οι πρώτοι μισθοί στην αρχή, όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα. Ολο το 2014 και όλο το 2015 πληρώνονταν κανονικά, κάθε 1η και 15 του μηνός χωρίς καθυστερήσεις. Σημειώστε πως ο μισθός είναι ίδιος για όλους, στα 800 ευρώ καθαρά. Η «Εφ.Συν.» δεν οφείλει ούτε μισό ευρώ σε τράπεζες, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε προμηθευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *