Είστε εδώ

Γιατί δεν είναι τόσο “αθώα” η παραπομπή των ερευνών για περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο Συνήγορο του Πολίτη

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, σχετικά με περιστατικά «αστυνομικής βίας» (έτσι το έγραφε η ανακοίνωση, με εισαγωγικά), κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Εντούτοις, σε ανάρτησή του στο facebook ο δικηγόρος Βασίλης Σταματόπουλος υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ που καλεί τους πολίτες να προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη αποτελεί κάτι παραπάνω από παραπομπή της έρευνας σε ανεξάρτητη αρχή, όπως αφήνεται να εννοείται…

Συγκεκριμένα, ο Β.Σταματόπουλος, που ασκεί ενεργά τη δικηγορία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι συνήγορος κινημάτων πολιτών, όπως η Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας, ενώ εχει υπάρξει Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, αναφέρει:

“Θα το πω λίγο πιο απλά γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχετε καταλάβει οι περισσότεροι που οδηγεί η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ που παροτρύνει τους πολίτες να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Η υποβολή αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη υποχρεώνει τον πολίτη να μην προσφύγει στην Δικαιοσύνη, διότι κατά το άρθρο 3 παρ. 4 του Ν.3094/2003 ο Συνήγορος ΔΕΝ είναι αρμόδιος για υποθέσεις που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη.

Αν λοιπόν πάει ένας πολίτης τα στοιχεία που έχει στον ΣτΠ, δεν μπορεί ταυτόχρονα να τα πάει στην Δικαιοσύνη, γιατί αν το κάνει θα αποκλείσει τον ΣτΠ από την έρευνα του.

Έπειτα, η έρευνα του ΣτΠ κρατάει μήνες και σε πολλές περιπτώσεις και χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που ο πολίτης δεν έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη, κάποια δικαιώματα του μπορεί να χάνονται. Τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα όπως είναι μια έργω εξύβριση (όπως αυτή που βλέπουμε με το εσώρουχο του πολίτη), αν δεν πάει σε 3 μήνες ο πολίτης να υποβάλει έγκληση: ΓΕΙΑ ΣΑΣ. Δεν θα δικαστούν ποτέ αυτοί οι αστυνομικοί! Θα μείνουμε με τα πορίσματα του ΣτΠ! Αυτό είναι το ζητούμενο; Για τους πολίτες, δεν νομίζω καθόλου.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εσωτερικά όργανα πειθαρχικού ελέγχου και δεν νοείται να απεμπολεί αυτή την αρμοδιότητα της που προβλέπει ο νόμος. Κράτος δικαίου σημαίνει ότι κάθε κρατικό όργανο διασφαλίζει την ακώλυτη και αποτελεσματική ενάσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Το ξέρουμε ότι η πειθαρχική διαδικασία έχει προβλήματα αντικειμενικότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει την ευθύνη να εξετάζει με δικά της όργανα τις παραβάσεις των αστυνομικών υπαλλήλων της. Το να παραιτείται από κρατική αρμοδιότητα και να στέλνει η ίδια τα στοιχεία που διαθέτει στον ΣτΠ είναι μια περίπτωση παραίτησης από συνταγματική υποχρέωση και για εμένα που είμαι καχύποπτος υπάρχει και μια σοβαρότατη επιβράδυνση με την αποστολή των στοιχείων στον ΣτΠ. Άλλους νόμους θα εφαρμόσει ο ΣτΠ κι άλλους η ΕΛ.ΑΣ κατά την κρίση περί του αν παρανόμησαν οι αστυνομικοί;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *