Είστε εδώ
Home > FAQ news > Φωτιά ξαφνικά στο πολιτικό σκηνικό με απρόβλεπτες εξελίξεις! Παραδέχτηκε ο Σημίτης τη διαπραγμάτευση των χωρικών υδάτων με επίθεση στον Καραμανλή: “Και η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν χωρικά ύδατα”!

Φωτιά ξαφνικά στο πολιτικό σκηνικό με απρόβλεπτες εξελίξεις! Παραδέχτηκε ο Σημίτης τη διαπραγμάτευση των χωρικών υδάτων με επίθεση στον Καραμανλή: “Και η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν χωρικά ύδατα”!

Φωτιά πήρε ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό με απρόβλεπτες για πολλούς εξελίξεις μετά την ξαφνική παρέμβαση-απάντηση του Κώστα Καραμανλή στο άρθρο του Κώστα Σημίτη στα ΝΕΑ για τις διαπραγματεύσεις στα ελληνοτουρκικά. Η δημόσια επανεμφάνιση μετά από πολύ καιρό του Κώστα Καραμανλή και η θετική αναφορά του στον Αντώνη Σαμαρά και τη στάση του σχετικά με το Ελσίνκι, ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη ευρύτερα και πιο συγκεριμένα η οιονεί συμφωνία των δύο προηγούμενων Πρωθυπουργών της ΝΔ σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα.

Χωρίς χρονοτριβή απάντησε ο Κώστας Σημίτης. Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις, ανταπάντησε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με νέα του δήλωση. Οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργητικά τονίζει.

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι «οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά» αφήνοντας αιχμές για την εξωτερική πολιτικξή και της κυβέρνησης Καραμανλή λέγοντας ότι «η απ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση τω τουρκικών διεκδικήσεων».

Μάλιστα προσθέτει ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης του κ. Καραμανλή- συζητούσαν με την Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικών υδάτων) στο Αιγαίο.

“Επώδυνη αδράνεια”
Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Σημίτη έχει ως εξής:

«Στα «Νέα» (3.4.2021) έγινε προδημοσίευση της συμβολής μου στον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά» (εκδόσεις Σιδέρη). Αυτό το δημοσίευμα σχολίασε ο κ. Κ. Καραμανλής. Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.

»Πεποίθησή μου ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας.

»Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού.

»Την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών.

»Ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων πρέπει να σημειωθεί, ότι όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

Πηγή: in.gr

Leave a Reply

twenty − eighteen =

Top