Είστε εδώ

Ένας μαυρόγυπας σε απόγνωση στην καμένη Δαδιά πού έχασε τη φωλιά του κάθεται στη μέση του δρόμου και δεν ξέρει που να πάει! Ο Μητσοτάκης θα πάει την Πέμπτη μετά από 20 ημέρες φωτιάς …

Χωρίς ενεργό μέτωπο σήμερα Δευτέρα, μετά από 17 ημέρες που η φωτιά κατέτρωγε ανενόχλητη τα “σωθικά” (μικρός και μεγάλος πυρήνας του δάσους Natura) της Δαδιάς στον Έβρο, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Μέσα σε αυτά τα 937.000 καμένα στρέμματα του παρθένου δρυμού, ήταν και η φωλιά του γυπαετού που επέστρεψε χτες και τον συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός να κοιτά σε απόγνωση μην γνωρίζοντας που να στρέψει, σε αυτό που γνώριζε μέχρι τώρα σπίτι του, περιβάλλον του, ζωή του (υγροβιότοπος). Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι, που γνωριζει πολύ καλά από επικοινωνία και που το δικό του περιβάλλλον (Μαξίμου) το νιώθει πανίσχυρο με το 41%, θα πάει στον κρανίoυ τόπο, την Πέμπτη, 20 ημέρες μετά.

Τα πλάνα που κατέγραψε ο Χρήστος Καλόγερος αποτυπώνουν μέσα από το πένθος δύο μαυρόγυπων το τρομακτικό μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στη Δαδιά ένα από τα πάλαι ποτέ ομορφότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ ΔΑΔΙΑ
screenshot/Facebook/Christos Kalogeros

Ένας νεαρός μαυρόγυπας στέκεται στη μέση του δρόμου. Κοιτάζει πότε δεξιά, πότε αριστερά προσπαθώντας να καταλάβει τι έχει γίνει στο σπίτι του. Όλα είναι καμένα. Απόκοσμα. Στέκεται εκεί, στη μέση του δρόμου, και μετά ανοίγει τα φτερά του και φεύγει.

Ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Και το ερώτημα είναι, εάν μετά την τρομακτική καταστροφή θα αφήσουν το δάσος να αναγεννηθεί και τους μαυρόγυπες να βρουν ξανά το σπίτι τους.

Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), όπως αναφέρει το WWF Ελλάς,  αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, καθότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον». 

Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ζευγάρια ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους επιδείξεις και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και ένα μέτρο σε ύψος.

Μοιράζονται την «ευθύνη» ανατροφής του νεοσσού, επωάζοντας το μοναδικό αυγό τους για 50-55 μέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνει ευθύνες για τους γονείς που ταΐζουν το μικρό από τον Μάιο και για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα «ανοίξει τις φτερούγες» του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια. 

Ως τότε ταξιδεύει στις γύρω περιοχές μαθαίνοντας τις τροφικές πηγές που εκτείνονται και πέρα από τα σύνορα του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς ως τον Νέστο και τη γειτονική μας Βουλγαρία.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *