Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Περιφέρεια Αττικής: Το ‘πε και το έκανε – 15 εκ. ευρώ άμεσα στη Δυτική Αττική

Περιφέρεια Αττικής: Το ‘πε και το έκανε – 15 εκ. ευρώ άμεσα στη Δυτική Αττική

Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής ο Προϋπολογισμός του 2018. Στον προϋπολογισμό δεσμεύθηκε το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των πληγεισών περιοχών στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Μάνδρα, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Συνοπτικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «βιώσιμο, συνθετικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό, με κοινωνική στόχευση».

Αναπτυξιακός, βιώσιμος, διεκδικητικός και κοινωνικά στοχευμένος, με έμφαση στην ανακούφιση των πληγέντων της Δ. Αττικής, μέσω της άμεσης διάθεσης των 15 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, χαρακτήρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος τον προϋπολογισμό και το  ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας Αττικής, για το έτος 2018, που αναπτύχθηκε προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ειδικότερα κατά την παρουσίαση των βασικότερων στόχων, της επόμενης οικονομικής χρονιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, μεταξύ άλλων τόνισε:

Να δοθούν τα 15 εκατ. ευρώ εξ ιδίων πόρων της ΠΑΤΤ στις πληγείσες περιοχές στη Δυτική Αττική με βάση τις προτάσεις των δημάρχων και των τοπικών φορέων, και να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα τα έργα που έχουν ενταχθεί στη Δυτική Αττική.

-Να γίνουν οι διαγωνισμοί για τα 193 έργα υπό δημοπράτηση, με προτεραιότητα φυσικά στα αντιπλημμυρικά και να υπογραφούν οι Προγραμματικές Συμβάσεις τουλάχιστον στα μισά από τα 370 έργα που είναι σε διαδικασία ωρίμανσης και ελέγχου μελετών.

-Να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων της Αττικής, που θα αυξήσουν το επιχειρησιακό δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής κατά 50%

-Να προχωρήσει ο υποθαλάσσιος αγωγός για την υδροδότηση της Αίγινας, να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες αναβάθμισης του Πεδίου του Άρεως, κ.ά.

Ο κ. Καραμάνος χαρακτήρισε «διεκδικητική» τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας την επιτυχή έκβαση της αναγραφής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας σε χωριστό κωδικό επί του προϋπολογισμού αλλά και στην αύξηση των κονδυλίων από το κεντρικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στη δυσκολία προώθησης των νομοθετικών ρυθμίσεων καθώς προσκρούουν στην «άκαμπτη στάση ανωτέρων υπηρεσιακών στελεχών», όπως επισήμανε σημειώνοντας ότι «σε κάθε ρύθμιση, ο γενικός κανόνας είναι η άρνηση και η καχυποψία». Παρόλα αυτά υπογράμμισε «μόνο για το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής προωθήσαμε 16 νομοθετικές ρυθμίσεις με συνεχή μάχη με επιχειρήματα και με μεθοδικότητα».

Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική, μόνο μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Αττικής η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Σταυροπούλου, τόνισε ότι χρηματοδοτούνται 204 συνολικά κοινωνικές δομές, 56 Κέντρα Κοινότητας ( 9 με παράρτημα Ρομά), 53 κοινωνικά παντοπωλεία, 22 δομές παροχής συσσιτίου, 39 κοινωνικά φαρμακεία, 25 κέντρα ημερήσιας φροντίδας και 8 κέντρα ηλικιωμένων με περισσότερους από 550 απασχολούμενους και περισσότερους από 110.000 ωφελούμενους.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας που αφορά το 2018 η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει 1034 έργα από τα οποία το 23% του προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, είναι αντιπλημμυρικά, το 20,4% οδοποιία και τα 10,2 αθλητικά έργα.

Για την Δ. Αττική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα 111 έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ ενώ για τον δήμο Μάνδρας – Ειδιλλείας προβλέπονται 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ .

Τέλος κριτική σε ήπιους τόνους άσκησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για έλλειψη σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα «προς όφελος του λαού» και υπερβολικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, left.gr

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top