Είστε εδώ

Δεν κάνει πίσω το Μαξίμου, δεν τραβά την τροπολογία! Τι θα κάνει ο Σαμαράς;

Η παρέμβαση Σαμαρά και η σφοδρή κριτική του προς την κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη και ζητάει την απόσυρσή της, καθώς η χώρα «θα γίνει φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», έβαλε κυριολεκτικά «Μπουρλότο» στο γαλάζιο στρατόπεδο, η οποία επιστράτευσε μέχρι και τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή για «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», τον Δημήτρη Καιρίδη να σχολιάζει πως «τροποποιήσαμε ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπεραμύνεται της τροπολογίας.

Στο Μαξίμου φέρονται να είναι έξαλλοι με τον πρώην πρωθυπουργό και ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύουν να αποσύρουν την τροπολογία, ενώ τα αρμόδια υπουργεία διευκρινίζουν πως η άδεια θα δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφορά εργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει αυτές καθαυτές τις δηλώσεις Σαμαρά, ωστόσο ξεκαθαρίζει προς όλους όσοι αντιδρούν, ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες.

“Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας”, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA.

Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη”, τονίζει με νόημα, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη”, όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ “παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία”.

“Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια”, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν αντιδικώ με τον Σαμαρά, δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής
Τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, τη δήλωση του οποίου χαρακτήρισε σεβαστή και πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του. Όπως διευκρίνισε, δεν έχει σκοπό να απαντήσει στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια, αλλά επί της ρύθμισης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι παραμένουν τα 7 χρόνια παραμονής για να πάρει κάποιος άδεια διαμονής στη χώρα. “Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας”, είπε, εξηγώντας ότι στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης εργασίας αλλά και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης.

“Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες”, επισήμανε, λέγοντας ότι κάνει επαφές γι’ αυτές, προκειμένου να φέρουν εργάτες. Παράλληλα, η τροπολογία δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα και δεν μπορούν να δουλέψουν.

“Οι ανησυχίες ότι η διάταξη αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές”, τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. “Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;” ρώτησε.

Η τροπολογία προσπαθεί να βάλει τέλος στο χάος σε μία ομάδα εργαζομένων που ζουν σε γκρίζο καθεστώς. Θα γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου, ενώ δεν θα αφορά άλλους. “Η διάταξη παραμένει μία από τις πιο αυστηρές ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και καθιστά την Ελλάδα που μόνο πόλος έλξης των λαθρομεταναστών δεν είναι”, είπε, καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

“Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής”, τόνισε.

Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία
«Η τροπολογία θα περάσει με ψήφους της ΝΔ και είναι θετικό το γεγονός ότι και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευση θα ψηφίσουν επίσης. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας», είπε νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόσθεσε ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, το Λιμενικό ενισχύεται και σε καμία περίπτωση η τροπολογία δεν αποτελεί νομιμοποίηση, αλλά προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παράνομη αδήλωτη εργασία και επίσης να καταγραφούν».

«Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια – Χρειαζόμαστε να βάλουμε τάξη»

Χρειάζεται να τραβήξουμε γραμμή και να γυρίσουμε σελίδα, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η δημόσια ασφάλεια, να καταγραφούν και να ταυτοποιηθούν όλοι όσοι είναι εδώ «και προφανώς να ενισχυθεί και η αγορά εργασίας η οποία πάσχει».

Πήραμε μια ρύθμιση του 2014, τη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά, που δεν άλλαξε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρύθμιση λοιπόν, η οποία έφερε ο Κώστας Καραμανλής το 2005 και επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Παίρνουν χαρτιά περίπου 6 με 8 χιλιάδες κάθε χρόνο, κυρίως Αλβανοί και δευτερευόντως Γεωργιανοί και άλλες εθνικότητες. Πολλαπλασιάσετε το επί 4 διότι μιλάμε για επτά χρόνια επομένως μιλάμε για 30.000.

Στην ερώτηση εάν με αυτή την τροπολογία μπορεί να στέλνεται σήμα σε τρίτες χώρες, ότι κάπως χαλαρώνει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Καιρίδης απάντησε:

Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί και το Λιμενικό ενισχύεται και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν γίνονται.
Δεν είναι νομιμοποίηση αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Όσοι έχουν μπει έχουν μια τριετία άδεια διαμονής , αρκεί να εργάζονται.

Άρα αυτό δεν ισχύει για κάποιον που θα μπει στην Ελλάδα του 2024. Χρειάζεται να έχει συμπληρώσει τριετία διαμονής
Η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι θα την ψηφίσουν και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρώ ότι είναι κάτι θετικό. Από εκεί και πέρα εδώ είμαστε για να απαντούμε.
Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσελκύει κραυγές και λαϊκισμούς, είπε ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση εάν η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν δίνουμε ούτε δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, να φέρουν δηλαδή τις οικογένειές τους. Δεν δίνουμε ούτε μόνιμη διαμονή, ούτε ιθαγένεια, όπως κάνουν άλλα κράτη, όπως η Γερμανία.

Είναι μια ρύθμιση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα διότι έχουμε μεγάλη διαρροή προς την Ιταλία όπου πηγαίνουν επειδή πιο εύκολα παίρνουν χαρτιά εκεί. Αφορά κυρίως τους εργάτες γης, αλλά αφορά και εργάτες σε μεγάλα έργα. Εμείς δε θέλουμε να είναι στην αδήλωτη εργασία, δεν θέλουμε να είναι στο παράνομο. Θέλουμε να τακτοποιήσουμε την κατάσταση, να τους καταγράψουμε και να ξέρουμε που βρίσκονται, ενώ από εδώ και πέρα προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες με τη Μολδαβία, με τη Γεωργία, με μια σειρά από χώρες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και τον εν γένει εκσυγχρονισμό του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης.

Ήδη ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς ζήτησε να αποσύρετε αυτή την τροπολογία, παρατήρησε o Απόστολος Μαγγιριάδης.

«Κοιτάξτε, όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα, νομίζω ότι βαυκαλίζεται και δεν βλέπει την πραγματικότητα. Αφορά αυτούς που ήδη διαμένουν εδώ και όχι αυτούς που είναι να έρθουν. Μη γελιόμαστε. Ο φάρος προσέλκυσης είναι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται εδώ παράνομα, φεύγουν από την Ελλάδα. Απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου του ασύλου τους και παράνομα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κυβέρνηση λοιπόν αντιλαμβάνεται την πιθανότητα η τροπολογία αυτή να περάσει με ψήφους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, και να μην την υπερψηφίσουν βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η τροπολογία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι θα την ψηφίσουν και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρώ ότι είναι κάτι θετικό. Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσελκύει κραυγές και λαϊκισμούς. Θα δοθούν οι απαντήσεις και στη Βουλή σήμερα και αύριο.
Στον προϋπολογισμό στις 10 το πρωί και στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου. εμπειρία δεν πρόκειται να αποσύρει την τροπολογία.
Αυτό είναι θέμα προφανώς του πρωθυπουργού, διότι η τροπολογία είναι λάθος να λέγεται ότι είναι τροπολογία και η Γεωργιάδη η τροπολογία. Είναι τροπολογία προφανώς».

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *