Είστε εδώ

“Φωτιές” στην κυβέρνηση ανάβει ξαφνικά ο Σαμαράς: “Η Έλλάδα είναι χώρα και όχι χώρος … Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία περί παράνομων μεταναστών που ειδε το φως της δημοσιότητας”

“Καταιγίδα” ξαφνικά στο Μαξίμου από παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού με την οποία θέτει ουσιαστικά “βέτο” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πρώην Πρωθυπουργός και ζητά με ρητό τρόπο που θυμίζει τελεσίγραφο να πάρει πίσω η κυβέρνηση τροπολογία που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”!

Πιο συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:

“Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!

Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”…

Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.”

Αναμένονται αντιδράσεις, ίσως και ραγδαίες εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες …

– Τροπολογία «μέσα στη νύχτα» Καιρίδη

ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανάμεσα στα άλλα μειώνεται στα τρία από τα επτά χρόνια ο χρόνος αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα για να δοθεί άδεια διαμονής.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον, με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράνομα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους. Άρα μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά 4 έτη.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,

β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,

γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και

δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Το υπουργείο υπεραμύνεται της ρύθμισης αυτής υποστηρίζοντας ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές αρχές να έχουν πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε καθεστώς παρανομίας και ταυτόχρονα θεσπίζεται μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού που βρίσκεται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και απασχολείται σε πολλές περιπτώσεις με όρους «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο επιμένει ότι έτσι ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της εισδοχής πρόσθετου εργατικού δυναμικού, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής ότι «έχουμε δεχθεί μεγάλη πίεση για τις ελλείψεις που έχουμε σε εργατικό δυναμικό και κυρίως εργάτες γης»

Παράλληλα, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι διασφαλίζεται ότι η ρύθμιση των για πολλά χρόνια διαμενόντων αλλοδαπών καταλήγει σε πραγματική απασχόληση, καθώς η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση. Σημειώνει παράλληλα, ότι δεν είναι η πρώτη τέτοια ρύθμιση και πως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών που μέχρι τότε ήταν παράτυποι.

Στη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση υπερασπίστηκε και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν γίνεται χαλαρότερη ως προς την πολιτική της για το μεταναστευτικό και υπογραμμίζοντας και αυτός την έλλειψη εργατικών χεριών.

Ωστόσο, παρά την κυβερνητική υπεράσπιση της συγκεκριμένης ρύθμισης υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα, ξεκινώντας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετές δεξιές φωνές να αντιδρούν και να κατηγορούν την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένης ρύθμιση.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *