Είστε εδώ

Ξεκάθαρη στήριξη Τσίπρα σε Πολάκη για το ΣτΕ – Τι είπε ο Παύλος

Την απόλυτη στήριξη του στον Παύλο Πολάκη εξέφρασε δημόσια, κατά την ομιλία του στο υπουργείο Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων και άλλων οικονομικών βαρών.
«Εμείς οι αστοιχείωτοι τα καταφέρνουμε και ξεπερνάμε – πολλές φορές και θεσμικά – εμπόδια», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό της ανακοίνωσης του ΣτΕ κατά του Παύλου Πολάκη.
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μίλησε για τις προσπάθειες αναδιάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας καθώς και στους στόχους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

“Καταφέραμε να στήσουμε ξανά ένα σύστημα που κατέρρεε, στα πόδια του. Αυτό πέρασε από την πλάτη μας, από το κορμί μας, πέρασε από τη συνεργασία Υπηρεσιών του Υπουργείου, πέρασε μέσα από τους συνεργάτες μας, πέρασε μέσα από τους Διοικητές που επιλέξαμε σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και οργανισμούς και πραγματικά εγώ οφείλω να τους πω και οφείλουμε ως πολιτική ηγεσία να πούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Διότι μετά από δυο χρόνια είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί που ήμασταν, ειδικά τον Οκτώβριο του 2015, όταν αρχίσαμε να κυβερνάμε, μετά από μία σκληρή διαπραγμάτευση και όταν ο λαός μας ξαναεμπιστεύθηκε  με την ψήφο του.

Έχουμε μέλλον μπροστά, τώρα περνάμε σε ένα δεύτερο επίπεδο. Προσλάβαμε προσωπικό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενισχύσαμε οικονομικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος, εξοφλήσαμε ληξιπρόθεσμα και «κερατιάτικα» τεράστια, πάνω από 2 δις ευρώ και έτσι επήλθε μια ισορροπία στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο και αυτό σημαίνει πολύ περισσότερη δουλειά. Αυτό το άλλο επίπεδο σημαίνει ότι πρέπει να φανταστούμε και να ονειρευτούμε, γιατί όταν δεν έχεις όνειρο και βάζεις χαμηλά τον ουρανό, φτάνεις και χαμηλά.

Εμείς οραματιζόμαστε  ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θα καλύπτει δωρεάν και αποτελεσματικά τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ως χώρα να βάλουμε στόχο να φτάσουμε ξανά το 6% με 6,5% του ΑΕΠ, των δημόσιων δαπανών για το χώρο της υγείας. Είναι ο νούμερο ένα στόχος. Αυτή τη στιγμή παραλάβαμε στο 4,5% και είμαστε στο 5,1% – 5,2%.

Έχουμε ήδη  σταματήσει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στο χώρο της Υγείας, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια πράγματα, αυτό μας επέτρεψε με κύκλο εφοδιασμού των νοσοκομείων 1,8 δις, να καλύψουμε και 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Δώσαμε αύξηση, αυτή που μπορούσαμε και που επέτρεπαν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όμως καλύψαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες και αυτό συνεχίζεται και φέτος.

Πρέπει λοιπόν να βάλουμε αυτό το στόχο, το 6% με 6,5% του ΑΕΠ, όχι του τωρινού, όχι των 175 δις. ευρώ, αλλά του ΑΕΠ της τάξης των 210 – 220 δις. ευρώ, μιας χώρας που θα έχει βγει από την κρίση, να δαπανάται στο χώρο της Υγείας. Αυτό το ΑΕΠ πρέπει να το φτάσουμε σε ορατό χρονικό ορίζοντα,  όταν η χώρα μας μπει, που μπορεί να μπει τώρα πια, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Οφείλουμε, επίσης, να βρούμε ένα άλλο τρόπο αναδιανομής αυτών των χρημάτων. Δεν θα πληρώνουμε πια τη νεκρή εργασία υπερτιμημένη. Δηλαδή, δεν θα πληρώνουμε πια τα υλικά, τα φάρμακα και τα αντιδραστήρια σε ένα τεράστιο ύψος τιμών και δεν θα επιτρέπουμε τη συναλλαγή και τη διαπλοκή για να παίρνουν κάποιοι, αρκετοί, μέσα από το σύστημα υγείας, αλλά και πολιτικοί τους Προϊστάμενοι, όπως στο παρελθόν, το κομμάτι της μίζας που τους αναλογούσε και έτσι φέσωσαν τη χώρα με 85 δις μόνο από το χώρο της υγείας.

Θέλουμε να αναδιανείμουμε αυτά τα ποσά για να πάρουμε το προσωπικό που απαιτείται, να αναβαθμίσουμε, να ολοκληρώσουμε και να αντικαταστήσουμε τις υποδομές και τα μηχανήματα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που απαιτούνται με βάση τις εξελίξεις της τεχνικής και της επιστήμης και βέβαια να αρχίσουμε να επουλώνουμε τις πληγές και να αναγνωρίζουμε ξανά και με μισθολογικό τρόπο και με μπόνους την αμοιβή και την εργασία που προσφέρουν οι άνθρωποι του συστήματος.

Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιο της επόμενης περιόδου και όχι μόνο για τον ορίζοντα μέχρι τις επόμενες εκλογές του ’19, αλλά και για άλλα 4 χρόνια, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία άλλη χώρα, ένα άλλο σύστημα υγείας, σε μία Ελλάδα που θα ξαναφέρει τα παιδιά της πίσω”.

Πηγή: altsantiri.gr, left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *