Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Βόμβα” από τον Βάλντις Ντομπρόφσκις που αφήνει εκτεθειμένους Σαμαρα-Βενιζέλο-Παπαδήμο! “Η ελάφρυνση θα αφορά τα δάνεια του 2ου Μνημονίου, αφού αυτά του τρίτου ήταν πολύ χαμηλά εξ αρχής …”

“Βόμβα” από τον Βάλντις Ντομπρόφσκις που αφήνει εκτεθειμένους Σαμαρα-Βενιζέλο-Παπαδήμο! “Η ελάφρυνση θα αφορά τα δάνεια του 2ου Μνημονίου, αφού αυτά του τρίτου ήταν πολύ χαμηλά εξ αρχής …”

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του προς την οικονομική Handelsblatt και πέταξε μια αλήθεια, που θα προκαλέσει σάλο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και εκθετει τους “πρωταγωνιστές” του 2ου Μνημονίου ( ίσως του πιο τοξικού από όλα, όπως ομολογούν οικονομολόγοι ) Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπαδήμο. Παράλληλα όμως αναθεωρεί και το όλο αφήγημα των Σαμαρα – Βενιζέλου αλλά και των κομμάτων τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και των ΜΜΕ που το αγκαλιάζουν σχετικά με την δήθεν διασωση του τόπου τότε από το 2ο Μνημόνιο. Τέλος βάζει τέλος και στα κατά συλήβδην ψέματα που πουλάνε για το τρίτο πρόγραμμα στηριξης που συνήψε με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας και που τελικά οδηγησε με επιτυχία την χώρα να βγει από τον λαβυρινθο των αλλεπάλληλων μνημονίων,ενω σύμφωνα με οσα λέει ο Ντομπρόβσκις , ήταν αυτο με το χαμηλότερο επιτόκιο ευθύς εξ αρχής, από όλα τα προγράμματα …
.
«Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων». Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δις ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δις ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης.

«Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχης του

Leave a Reply

Top