Είστε εδώ
Home > FAQ news > «Βόμβα» από Bloomberg: Ήδη 4 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει φυσικό αέριο σε ρούβλια

«Βόμβα» από Bloomberg: Ήδη 4 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει φυσικό αέριο σε ρούβλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «ενεργειακός πόλεμος» Ρωσίας – Ευρώπης, καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για την Ελλάδα, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου, καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου (ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος, Προμηθέας Gus) θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου.

-Διαβάστε: Μετά την Πολωνία και την Βουλγαρία, η σειρά μας: Ρωσικό τελεσίγραφο για τη χώρα μας η 20η Μαΐου για τις πληρωμές σε ρούβλια – Τρέχουν και δεν φτάνουν στο Μαξίμου με έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι μόλις επιστρέψει ο ανέμελος από τον πύργο του Κάρολου στη Σκωτία

Σύμφωνα πάλι με το Bloomberg, είναι συνολικά δέκα οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Το πρακτορείο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.

Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει πως δεν αναμένεται να δούμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες άλλες διακοπές ροών όπως είναι εκείνες που ανακοινώθηκαν από τη ρωσική πλευρά για την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Εάν ακολουθήσουν νέες τέτοιου τύπου διακοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές θα ανακοινωθούν κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ψύχραιμη, τονίζοντας για την ΕΕ ότι «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση».

Το Κρεμλίνο πάντως από την πλευρά του αρνήθηκε σήμερα, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: avgi.gr

Leave a Reply

one × 2 =

Top