Είστε εδώ
Home > FAQ news > Βγάζουν “λάδι” τη Μαρέβα για το “εν διαστάσει” πόθεν έσχες – Συνεχίζεται η έρευνα για το σπίτι του Βολταίρου

Βγάζουν “λάδι” τη Μαρέβα για το “εν διαστάσει” πόθεν έσχες – Συνεχίζεται η έρευνα για το σπίτι του Βολταίρου

Κλείνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών την υπόθεση του «πόθεν έσχες» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, υποστηρίζοντας ότι η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ δεν είχε υποχρέωση να καταθέσει κοινή δήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το διάστημα από 2006 έως 2014, περίοδο που το ζευγάρι υποστηρίζει ότι ήταν σε διάσταση και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου.

Σύμφωνα με το Documento του Κ.Βαξεβάνη, από τον οποίο ξεκίνησε και η διερεύνηση της υπόθεσης του πόθεν έσχες, το θέμα ερευνήθηκε αρμοδίως από τη Βουλή όπου γνωμοδότησε η αρμόδια επιτροπή, η οποία με ένα πρωτοφανές εφεύρημα αποφάσισε ότι αφού όσοι είναι σε διάσταση μπορούν να κάνουν χωριστή φορολογική δήλωση, με αναλογική εφαρμογή του νόμου μπορούν να μην κάνουν και δήλωση πόθεν έσχες.

“Πρόκειται για αλχημεία που βρίσκει αναλογική εφαρμογή σε νόμους οι οποίοι δεν σχετίζονται μεταξύ τους γιατί αφορούν διαφορετικά πράγματα και δημιουργεί δύο σοβαρά θέματα. Το πρώτο είναι ότι μπορεί μια επιτροπή της Βουλής να «νομοθετεί» όταν υπάρχει δυσχέρεια έστω νομικής άποψης. Το δεύτερο είναι πως αναγνωρίζει ότι όποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση πόθεν έσχες θα μπορεί να δηλώνει ότι είναι σε (αμφίβολη) διάσταση και θα απαλλάσσει τον ή τη σύζυγο από τον έλεγχο. Δηλαδή ο ή η σύζυγος θα είναι νομοταγής αλλά το «σε διάσταση» έτερον ήμισυ μπορεί να εισπράττει μίζες και μαύρο χρήμα αφού δεν ελέγχεται μέσω της δήλωσης του πόθεν έσχες. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, εφοριακοί μπορούν απλώς να δημιουργήσουν μια «διάσταση» νοικιάζοντας ένα σπίτι με 80 ευρώ ως δική τους κατοικία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση όσα αναφέρονται στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, δεν μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πραγματική διάσταση και επικαλείται φιλοξενία σε σπίτι φίλου, τον οποίο όχι μόνο δεν αναφέρει αλλά ούτε η επιτροπή τού ζητά να δώσει στοιχεία για να το ελέγξει” γράφει το Documento.

Αντίθετα, ανοικτή παραμένει για τη σύζυγο του Κυριάκου η έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων ως προς τον έλεγχο της νομιμότητας της αγοράς ακινήτου στο Παρίσι, του γνωστού και ως σπιτιού του Βολταίρου.

Η προκαταρκτική έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Ο δημοσιογράφος ζητούσε να ερευνηθεί εάν νομίμως ο κ. Μητσοτάκης δεν συμπεριελάμβανε στη δήλωση «πόθεν έσχες» τα περιουσιακά στοιχεία τής εν διαστάσει συζύγου του. Επίσης, ο κ. Βαξεβάνης ζητούσε να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στην κ. Γκραμπόσφσκι, καθώς την περίοδο της διάστασης της απέκτησε περιουσιακά στοιχεία. Για την υπόθεση, η εφημερίδα «Documento» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «Κυριάκος-Μαρέβα σε βολική διάσταση. Η σύζυγος Μητσοτάκη φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία, αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση πόθεν έσχες το 2006».

Η ίδια η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη έχει απαντήσει στις αιτιάσεις του επίμαχου ρεπορτάζ, ότι νομίμως ο σύζυγος της δεν την συμπεριέλαβε στην δήλωση «πόθεν έσχες» την περίοδο της διάστασής τους και ότι το ακίνητο στο Παρίσι αγοράστηκε με δανειοδότηση από τράπεζα μέσω εταιρείας στην οποία η κ. Γκραμπόφσκι συμμετέχει με ίδια κεφάλαια.

Η υπόθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του κ. Μητσοτάκη ερευνήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία κατέληξε ότι δεν είχε υποχρέωση να συμπεριλάβει τα οικονομικά στοιχεία της εν διαστάσει συζύγου του για όσο διάστημα διαρκούσε η διάσταση.

Πηγή: left.gr 

Leave a Reply

Top