Είστε εδώ

Τσακίζει … ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την υποκρισία της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ: ” Όλα τα μεταπτυχιακά δωρεάν κάνουν 10 εκ και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία 30 … Δεν θέλουν Δημόσιο Πανεπιστήμιο” !

“Οδοστρωτήρας”, ήταν ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τοποθέτησή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο – έκτρωμα της Νίκης Κεραμέως στην Παιδεία. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ στηλίτευσε με σφοδρότητα τα κυβερνητικά ψέματα και την υποκρισία για τα Ανώτατα Ιδρύματα και απέδειξε με νούμερα ότι πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι να πολεμήσει το Δημοσιο Πανεπιστημιο!

Σημεία από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλ. Τσακαλώτου, στη Βουλή:

Υπάρχει για την ΝΔ κάποιος χώρος που θα πρέπει να είναι προστατευμένος από την αγορά και τις λογικές της;

Ο κ. Σκρέκας δεν θέλει τις ενεργειακές κοινότητες που διευρύνουν την πίτα της ενέργειας πέρα από τα καρτέλ και εγκαθιστούν παραγωγικές μονάδες με διαφορετικούς σκοπούς και λειτουργίες.

Οι κκ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης δεν θέλουν τις μη συστημικές τράπεζες όπως οι συνεταιριστικές που δουλεύουν με άλλα κριτήρια.

Η κ. Κεραμέως απλώς δεν πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Έχετε διαβάσει κ. Κεραμέως την παγκόσμια βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της αγοράς στα πανεπιστήμια;

Για τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στα γνωστικά πεδία, στα λαϊκά και μεσαία στρώματα; Στην περιθωριοποίηση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τη γνώση;

Δείτε τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων μας και σκεφτείτε που θα ήταν αν είχαν την χρηματοδότηση κοντά σε αυτή που έχουν τα γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Για εμάς υπάρχουν 3 αρχές που πρέπει να διέπουν τη συζήτηση.

Αρχή πρώτη: Εμείς θέλουμε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα διαβουλεύεται και λύνει τα προβλήματα.

Αρχή δεύτερη: Εμείς θέλουμε να είναι οδηγός η γνώση. Το γνωστικό πεδίο. Δεν μπορεί να ιδρύονται τμήματα χωρίς αυτά να αναλογούν σε καινούρια γνωστικά πεδία, χωρίς να υπάρχει επαρκές επιστημονικό προσωπικό, επειδή κάποιοι έτσι θέλουν.

Αρχή Τρίτη: Το κοινωνικό. Εμείς υπολογίζαμε ότι το να είναι δωρεάν όλα τα μεταπτυχιακά θα δημιουργούσε ένα κόστος γύρω στα 10 εκατομμύρια. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ένα κόστος 30 εκατομμυρίων. Ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης;

Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ποτέ δεν είχαμε μια κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν είχε καμία μέριμνα για το δημόσιο συμφέρον.

Το λέω και το έχω ξαναπεί. Αυτό το σημείο, το δημόσιο συμφέρον είναι μια βάση συζήτησης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *