Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Το “κρυφό” χρήμα δεν πάει στον…παράδεισο κατά την Πρετεντέρεια λογική

Το “κρυφό” χρήμα δεν πάει στον…παράδεισο κατά την Πρετεντέρεια λογική

Αν νομίζατε ότι οι φορολογικοί παράδεισοι ευδοκιμούν γιατί υπάρχουν κάποιοι (ονόματα δεν λέμε…) που θέλουν να κρύψουν μακριά από αδιάκριτα και ελεγκτικά μάτια τα λεφτά τους, τότε σύμφωνα με την Πρετεντέρεια λογική κάνετε τεράστιο και καταστροφικό λάθος!

Ναι, κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά αλλά ευτυχώς υπάρχει ο Γιάννης ο Πρετεντέρης να μας το κάνει πενηνταράκια και δεκάρικα για να το καταλάβουμε κι εμείς οι πτωχοί (στην τσέπη και το πνεύμα…).

Όπως γράφει λοιπόν, στο τελευταίο του πόνημα ο Γιάννης Πρετεντέρης «οι φορολογικοί παράδεισοι ανθούν επειδή υπάρχουν φορολογικές κολάσεις», ήτοι όλοι οι επιχειρηματίες που δεν αντέχουν την υψηλή φορολογία τι κάνουν; φτιάχνουν μία offshore σε χώρα εξωτική όπου δεν θα ελεγχθούν ποτέ και μεταφέρουν τα λεφτά τους εκεί. Μόνο τους μπουχτισμένους με τη φορολογία βολεύει δηλαδή η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων και όχι π.χ., όπως γράφει το koutipandoras.gr, ανθρώπους όπως “ο Άκης που ξέπλενε μέσω εξωχώριων εταιριών τις μίζες για τα εξοπλιστικά ή ο Σταύρος Ψυχάρης που χρησιμοποιούσε τις offshore εταιρίες του για να μην πληρώνει τον αναλογούντα φόρο για τα ακίνητά του όπως κάθε άλλος Έλληνας, πλην άσημος, πολίτης”.

(αν αντέχετε) Διαβάστε το άρθρο του Γ.Πρετεντέρη:

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε χθες ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να καταργήσει τους φορολογικούς παραδείσους.

Είναι αλήθεια πως μας είχε υποψιάσει από τη Δευτέρα με διάγγελμά του.

Και μη με ρωτήσετε πώς θα τα καταφέρει διότι ο άνθρωπος που έσκισε κοτζάμ Μνημόνιο και κατήργησε όλα τα συμπαρομαρτούντα «με έναν νόμο και ένα άρθρο», ο πολιτικός που έπαιζε τα νταούλια και χόρευαν οι αγορές έχει σίγουρα το know how.

Go back, paradise!

Μην ανησυχείτε, όμως. Τίποτα δεν θα πάθουν οι φορολογικοί παράδεισοι. Ούτε στην Καραϊβική ούτε στην Ευρώπη.

Ξέρετε γιατί; Επειδή ανθούν λόγω των κυβερνήσεων που φωνάζουν εναντίον τους.

Κάθε τρεις και λίγο κάποιοι κλέβουν κάποια έγγραφα από ένα δικηγορικό γραφείο. Γίνεται φασαρία, όπως παλαιότερα για τον Παναμά και το Λουξεμβούργο. Γίνεται και η συνηθισμένη πολιτική σπέκουλα.

Και μετά; Τίποτα!

Διότι οι φορολογικοί παράδεισοι ανθούν επειδή υπάρχουν φορολογικές κολάσεις. Και γι’ αυτές είναι υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί που φωνάζουν.

Ας αφήσουμε την Καραϊβική που πέφτει κομματάκι μακριά. Οι παράδεισοι βρίσκονται και στην πόρτα μας.

Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στη Βουλγαρία και την Κύπρο; Γιατί εγκαθίστανται στο Λουξεμβούργο; Γιατί αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς η Ιρλανδία που βγήκε από Μνημόνιο;

Επειδή οι χώρες αυτές διαθέτουν ένα πιο φιλικό κι ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς. Το οποίο υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια.

Όχι δηλαδή σαν εκείνο που επιβάλλουν, για παράδειγμα, στους Έλληνες ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη – και μετά καμαρώνουν!

Οποίος λοιπόν πραγματικά δεν θέλει να υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι δεν χρειάζεται να πουλάει φούμαρα και τζάμπα μαγκιά.

Ιδού η Ρόδος. Απλή και σταθερή φορολογία. Φορολογική νομοθεσία φιλική στον φορολογούμενο. Ήπια φορολογία. Ανταγωνιστική φορολογία. Ενιαία φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν καταργήσουμε τον Παράδεισο ας ξεκινήσουμε να καταργήσουμε την Κόλαση.

Και μετά, ας κάνουμε όσους ελέγχους θέλουμε να πιάσουμε τους μπαγαπόντηδες. Αλλά όσο μικραίνει το κίνητρο τόσο θα γίνεται πιο αποτρεπτικό το ρίσκο.

Είναι τόσο απλό που αποκλείεται να μην το έχουν σκεφτεί. Γιατί δεν το κάνουν;

Η μια θεωρία λέει ότι οι φορολογικοί παράδεισοι συμφέρουν τους πολιτικούς. Προσωπικά, εννοώ. Δεν με πείθει.

Η άλλη θεωρία λέει ότι η υψηλή φορολογία είναι το τίμημα της λειτουργίας ενός φαύλου και πελατειακού κράτους. Την βρίσκω πιο πειστική.

Διότι αν ήταν τόσο απλό να καταργήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους, όπως καταργήσαμε τα Μνημόνια, δεν χρειάζεται να κάνουμε μισές δουλειές.

Μπορούμε να καταργήσουμε κατευθείαν τον καπιταλισμό.

Κι άντε να δω μετά τι θα κρύβουν στους παραδείσους τα αγγελάκια!

Leave a Reply

Top