Είστε εδώ

Την υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Η υπόθεση της Ελευσίνας στη διεκδίκησή ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι «μια υπόθεση όλων μας, μια υπόθεση κοινού κώδικα πολιτισμού, μια υπόθεση πνεύματος και μια οικουμενική υπόθεση σύγχρονου ανθρωπισμού, που την χρειάζεται η χώρα», υπογραμμίζει το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΥ), σε ψήφισμα το οποίο ενεκρίθη με ομοφωνία στην αποψινή συνεδρίαση.
Επίσης, το ΠΕΣΥ αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό της πόλης πολιτικά, ηθικά αλλά και υλικά, ενισχύοντας την προσπάθεια ανάδειξης με το ποσό των 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, «Τόσο η διεκδίκηση όσο και η ανάληψη του τίτλου αποτελεί σημαντικό εργαλείο, ικανό να μεταμορφώσει μια πόλη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τόνωση των κρίσιμων τομέων της ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος».
Ο Γιάννης Βασιλείου επισημαίνει ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, μια πόλη με μοναδικά χαρακτηριστικά, μια από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, να φιλοξενήσει τον θεσμό επωφελούμενη των κερδών που επιφυλάσσει. Η Ελευσίνα, πρόσθεσε, διαθέτει ακριβώς τα χαρακτηριστικά εκείνα που της επιτρέπουν να αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο αρχαιολογικός της χώρος και το μουσείο του παραμένουν από τους σημαντικότερος πολιτιστικός χώρους της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως φυσικό λιμάνι κοντά στην Αθήνα, από τα τέλη του 19ου αιώνα γίνεται ο κατεξοχήν τόπος βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με πληθυσμό, σήμερα, 30.000 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου ξεπερνά τις 100.000.
Σημείωσε ότι οι πολιτιστικές διαδρομές της Ελευσίνας παραμένουν ανεξίτηλες στο χθες και στο σήμερα και ότι «είναι η πόλη εκείνη, με παρελθόν και μέλλον που μπορεί να στείλει το μοναδικό μήνυμα συνύπαρξης και υπέρβασης των αγκυλώσεων του παρόντος. Η Ελευσίνα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί ένα βιώσιμο πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας».
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού Θοδωρής Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στην ιστορία και την σημασία του θεσμού της «πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» σε ευρωπαϊκό (10ετία ’70) και εθνικό επίπεδο (με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη) σημείωσε ότι «Το 2021, η χώρα μας έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει, για τέταρτη φορά στην ιστορία της, τον θεσμό και ότι η Ελευσίνα έχει προετοιμαστεί επιλέγοντας να επενδύσει στον Πολιτισμό». Τόνισε ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για τον σκοπό αυτό, ενώ οι σημαντικότεροι στοχαστές, σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνούν στην παραδοχή, ότι την έξοδο από την κρίση θα την δώσει η μητέρα γη. «Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας έχει αναφορά ακριβώς στις θεότητες της ΄Ηρας και της Περσεφόνης, τις θεότητες της γης». Η υπόθεση της Ελευσίνας, ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, «είναι μια υπόθεση όλων μας, μια υπόθεση πνεύματος, αλλά και παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία με την στήριξη της από το ΠΕΣΥ, σηματοδοτεί και το παραγωγικό μοντέλο της Αττικής για την έξοδο από την κρίση».
Τέλος, στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η Ελευσίνα είναι η μόνη πόλη της Αττικής που διεκδικεί τον τίτλο (διεκδικούν επίσης η Ρόδος και η Καλαμάτα) και η μόνη ευκαιρία να διεξαχθεί η διοργάνωση στην περιφέρεια, προσκομίζοντας πολλαπλά οφέλη όπως: αύξηση της επισκεψιμότητας και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ανάπτυξη υποδομών, προνομιακή μεταχείριση στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και γενικότερη τόνωση της οικονομίας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Αττικής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *