Είστε εδώ

Τι απαντά το Λιμενικό στο BBC για το σκάφος στην Πύλο: Δεν ήταν ακίνητο, διήνυσε 30 ν.μ.

Ανακοίνωση μετά το δημοσίευμα του BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο εξέδωσε το Λιμενικό, με νέες διευκρινίσεις για την επιχείρηση διάσωσης και τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών.

– Διαβάστε: Μπουμ! Ρεπορτάζ του BBC θέτει υπό αμφισβήτηση ευθέως τις επίσημες αναφορές του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο: Ακίνητο στο ίδιο σημείο το αλιευτικό για 12 ώρες πριν ανατραπεί – Αποκαλυπτικό video

Το Λιμενικό Σώμα με νέα ανακοίνωσή του δίνει διευκρινίσεις και την δική του θέση σε σχέση με τις τελευταίες ώρες του μοιραίου αλιευτικού που βυθίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ανοιχτά της Πύλου.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού δεν προσδιορίζει σαφείς ώρες για τα γεγονότα και αρκείται σε αναφορές σε «πρωινές», «μεσημβρινές», «απογευματινές» ή «βραδινές» ώρες.

Η ανακοίνωση χωρίζει τα γεγονότα σε δύο χρονικά διαστήματα.

Το πρώτο αφορά το διάστημα από τον εντοπισμό του το πρωί της Τρίτης 13 Ιουνίου μέχρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν ολοκληρώθηκαν οι δύο προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων από δύο διαφορετικά εμπορικά πλοία.

Το δεύτερο αναφέρεται στη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη μέχρι και την βύθιση. Το Λιμενικό Σώμα υποστηρίζει ότι τότε έφτασε στο σημείο το Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος του και εντόπισε το αλιευτικό να «κινείται αυτοδύναμα». Περιγράφεται μία ακόμη ακινητοποίηση και δεύτερη συνέχιση πορείας. Όπως υποστηρίζεται, «από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού περιγράφει μία πορεία 6 ν.μ. σε ένα διάστημα αρκετών ωρών στο δεύτερο, κρίσιμο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκιμένα αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».

 

Το βίντεο που παρουσίασε χτες το BBC χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του marinetraffic, με το σημείο της βύθισης και την κίνηση των παραπλεόντων πλοίων γύρω από αυτό, ξεκινά στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Τρίτης 13 Ιουνίου.

Σε αυτό καταγράφονται να προσεγγίζουν το σημείο δύο εμπορικά πλοία, πρώτα το Lucky Sailor στις 18.30 περίπου και στη συνέχεια το Faithfull Warrior στις 20.30 περίπου, με το πρώτο να συνεχίζει την πορεία του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη 14 Ιουνίου, φαίνεται να απομακρύνεται και το δεύτερο.

Στις 01.00 τα ξημερώματα περίπου, σημειώνεται η ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού. Τότε, στο ίδιο ακριβώς σημείο προσεγγίζει μεγάλος αριθμός παραπλεόντων πλοίων.

Το BBC υποστηρίζει με βάση αυτά τα δεδομένα ότι το αλιευτικό παρέμεινε στο ίδιο σημείο από τις 18.30 ως και τη βύθισή του, δηλαδή για πάνω από έξι ώρες.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *