Είστε εδώ

Θολή η εικόνα και ανησυχία για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο Αιγαίο λόγω των σχέσεων Μπλίνκεν-Άγκυρας παρά τους κομπασμούς Μητσοτάκη! Αμφίσημες οι δηλώσεις Γερουσιαστών για τα F35

Όπως πρώτο επεσήμανε το The FAQ και αντίθετα με τις “θριαμβολογίες” στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και την σπουδή του Πρωθυπουργού να παρουσιάσει σε πανηγυρικό “διάγγελμα” μια δήθεν μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έντονη είναι η ανησυχία ότι η επιστολή Μπλίνκεν με την οποία “εξηγεί” την πώληση 40 και την αναβάθμιση άλλων 80 F16 στην Τουρκία, ΔΕΝ διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά δεν θα στραφούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, την ώρα που διαταράσσει μοιραία την ισορροπία στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο προς την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα όλο και περισσότερο γίνεται φανερή από την αναγνωση της επιστολής ότι η δήθεν δωρεάν παροχή στραιτωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα από το απόθεμα των ΗΠΑ, είναι και πανάκριβη και ασύμφορη και μάλλον και περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας.

Σοβαρές ρωγμές δημιουργούνται λοιπόν στο πανηγυρικό κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση για την έγκριση πώλησης των F-35 από ΗΠΑ προς την Ελλάδα, η οποία προχωρά ταυτόχρονα με το πράσινο φως για τα F-16 στην Τουρκία. Και αυτό γιατί τα πρώτα σημάδια από ΗΠΑ είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι τα F-16 που παίρνει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χαρακτηριστικά ενώ άμεσο ήταν το πράσινο φως που δόθηκε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τα F16 μόλις η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ., εντούτοις όπως προκύπτει από δηλώσεις αμερικανών γερουσιαστών, της υπόθεσης είναι πως δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν θα στραφούν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών μόνο ανησυχία προκαλούν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας και διάδοχος του Robert Menendez, Βen Cardin, αποδέχεται την πώληση F16 στην Τουρκία χωρίς να θέσει όρο τη μη χρήση τους κατά της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ούτε καν να εγείρει ως ανησυχία τα θέματα που τις αφορούν. Αντιθέτως εξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό και στη Γάζα

Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου κ. Meeks τόνισε γενικά και αόριστα ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο συνεισέφερε στην απόφασή του να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Ben Cardin (D-Md.), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέδωσε δήλωση χαιρετίζοντας την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και επισημαίνοντας ότι τώρα θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Επαινώ το τουρκικό κοινοβούλιο για τη σημαντική ψήφο του υπέρ της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του. Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη Συμμαχία και αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής κοινότητας και της διαλειτουργικότητάς μας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη.

«Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 εξαρτάται από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία.

Μπορεί η Τουρκία να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει ωστόσο επείγουσα ανάγκη για βελτίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και για τη μείωση της ρητορική της στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Οι ανησυχίες μου έχουν μεταφερθεί έντονα και με συνέπεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας, και με ενθαρρύνει η παραγωγική κατεύθυνση των συζητήσεών τους με Τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Η αυξημένη παρεμπόδιση αυτής της εβδομάδας από την Ουγγαρία στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ωστόσο, σημαίνει ότι η τουρκική δράση δεν είναι ακόμη μια στιγμή για να γιορτάσουμε την καθυστερημένη επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από το ότι έπαιξε ρόλο στο να τορπιλίσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει την τόσο αναγκαία οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, να επεκτείνουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να συνεργαστούμε με τους παγκόσμιους συμμάχους μας για να αντισταθούμε στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων της».

Ανάλογη στάση τηρούν και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς με διαρροή δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά σε όρους και εγγυήσεις των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16. Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη λένε αόριστα ότι «σταθερή ελληνική θέση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, είναι ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε μια χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα της Συμμαχίας στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει δημόσια στα κόμματα και στον ελληνικό λαό: Υπάρχει κάποια ρητή εγγύηση ότι τα τουρκικά F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας;

 

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *