Είστε εδώ

Θετικές επισημάνσεις στην έκθεση της Κομισιόν αλλά και “παράπονα” για τα θετικά μέτρα Τσίπρα! Στο “στόχαστρο” η 13η σύνταξη, οι 120 δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ και η μη περικοπή των συντάξεων!!!

Καλό ήταν το ξεκίνημα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ωστόσο διαπιστώνει τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Η έκθεση, που έγινε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο διαπιστώνει ότι ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπολογίζουν ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και έπειτα. Το πακέτο, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία, τη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, την υιοθέτηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» και ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων για ορισμένες συντάξεις.

«Οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αποκαλύπτουν ότι η υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων της 15ης Μαΐου συνιστούν κίνδυνο για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η έκταση του ρίσκου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων σχημάτων για εξόφληση των οφειλών με δόσεις και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα υφιστάμενα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζουν: «Τα μέτρα εγείρουν ανησυχίες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προϋπολογισμού». Υπό αυτές τις συνθήκες μία επανεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα λάβει χώρα το φθινόπωρο.

Η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων, που ανακοινώθηκαν επίσης συνιστά πηγή ανησυχίας «δεδομένου ότι ο στόχος είναι να ακολουθηθεί μία πιο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική και να κατευθυνθεί μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών σε ομάδες, που απειλούνται περισσότερο με φτώχεια» σημειώνει η Κομισιόν.

Χαστουκι πάντως της Κομισιόν δόθηκε στην Ιταλία καθώς εκτιμηθηκε οτι έχει παραβιάσει τους κανόνες και ξεκινά πειθαρχικό έλεγχο για το χρέος της.

Πιο συγκεκριμένα η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ επειδή το χρέος της αυξάνεται συνεχώς, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί το ξεκίνημα της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr / newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *