Είστε εδώ

Τέλος στην ενεργειακή “ομηρία” των μικρών και μεγάλων Κυκλάδων με τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης! Καινούρια σελίδα και για το Νεώριο Σύρου!

Έργο με πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις Κυκλάδες αλλά και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλα, να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και εμπόδια, και να το ολοκληρώσουμε δίνοντας μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά των Κυκλάδων και ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα δύο χρόνια -σήμερα εγκαινιάζεται η πρώτη φάση του έργου- θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας. Σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές, στις ΥΚΩ, καθώς το ενεργειακό κόστος μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας, και άρα η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά του συνόλου της χώρας. Σημείωσε το περιβαλλοντικό όφελος, την προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενεργειακή επάρκεια. Τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, θα υπάρχει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική γιατί το καλώδιο αυτό λειτουργεί αμφίδρομα, και θα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «βασικός κορμός του έργου είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο.
Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά.
Έτσι, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα.
Με την ένταξη και της Μυκόνου, το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η παρούσα φάση του έργου».
Είναι προγραμματισμένες άλλες τρεις φάσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Νεωρίου της Σύρου, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες, καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί». Σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκινήσει πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου. «Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό ότι πράγματι βγαίνουμε από την κρίση», σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν επαρκούν οι δείκτες -που είναι θετικοί- αλλα πρέπει να αποτυπώνονται και σε χειροπιαστά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων. «Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προβολή εικόνας στο Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *