Είστε εδώ

Τελεσίγραφο 24 ωρών από Ισραήλ στη Γάζα για εκκένωση: Προ των πυλών η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας – Πληροφορίες για βόμβες φωσφόρου (vid)

Αρμαγεδώνας! Πάνω από 2.800 νεκροί και στις δύο πλευρές – 24 ώρες για να εκκενώσουν τη μισή Γάζα 1.000.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εν μέσω δύο πυρών…

Τα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται έξω από την ισοπεδωμένη Γάζα, αναμένοντας διαταγή εισβολής, μετά και το τελεσίγραφο του Τελ Αβίβ για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας εντός 24 ωρών. Να αγνοήσουν την ισραηλινή προειδοποίηση καλεί τους Παλαιστίνιους η Χαμάς.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών το περασμένο Σάββατο, με την επίθεση της Χαμάς στο αιματοβαμμένο φεστιβάλ, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ ενώ στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα, ως αντίποινα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, κυρίως αμάχων, κατά τις τοπικές αρχές.

Όλα αυτά τη στιγμή που είναι ορατή η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή καθώς, την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός κατάφερε πλήγματα σε αεροδρόμια της Συρίας, ενώ είχαν προηγηθεί πλήγματα και στο πεδίο με τον Λίβανο.

Εντολή εκκένωσης
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (…) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα.

«Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι «ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.

«Όπως συνετρίβη το Νταές, θα συντριβεί και η Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Δηλώσεις που άφησαν να εννοηθεί πως πλησιάζει η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Την 7η Οκτωβρίου τα χαράματα, την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ («της Σκηνοπηγίας»), εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ από γη, θάλασσα και αέρα, και σκότωσαν πάνω από χίλιους ανθρώπους, στους δρόμους, στα σπίτια τους, σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, σε στρατιωτικές βάσεις, σπέρνοντας τρόμο κάτω από έναν καταιγισμό ρουκετών. Οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οδήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες ομήρους.

Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρήκε 1.500 πτώματα μελών της Χαμάς.

Το κίνημα ανέφερε πως απήγαγε δεκάδες Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι και μένουν να αναγνωριστούν ακόμη πολλά πτώματα.

Το Ισραήλ αντέδρασε κηρύσσοντας πόλεμο για να καταστρέψει τη Χαμάς. Ο Τσαχάλ ανέφερε χθες πως από το Σάββατο έριξε στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 6.000 βόμβες, ή συνολικά 4.000 τόνους εκρηκτικών.

Στον παλαιστινιακό θύλακα ακούγονται εκρήξεις ακατάπαυστα. «Γιατί; Δεν κάναμε τίποτα!», ούρλιαζε άνδρας κρατώντας στα χέρια το πτώμα συγγενούς του, που είχε μόλις βγάλει από τα συντρίμμια κτιρίου σε συνοικία που βομβαρδίστηκε.

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων ώστε να ανταποκριθεί στις «επείγουσες ανάγκες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.

Πληροφορίες για βόμβες φωσφόρου
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα». Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν «οβίδες 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται» για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς. Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, σημείωσε.

Δεν παρέθεσε βίντεο από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, παλαιστινιακά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν μεταδώσει βίντεο τις τελευταίες ημέρες με λευκό καπνό στους αιθέρες, που ανέφεραν πως οφείλονταν σε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα αναφέρει το κείμενο της ΜΚΟ.

Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, τα οποία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του το 2008 και το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει πως η χρήση των πυρομαχικών αυτών αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθώς είναι εξ ορισμού εμπρηστικά και μπορούν να απανθρακώσουν θέσεις ή τοποθεσίες που πλήττουν.

Καθώς έχουν νόμιμες χρήσεις, τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν έχουν απαγορευτεί ως χημικό όπλο με διεθνείς συνθήκες.

Ο λευκός φώσφορος χαρακτηρίζεται εμπρηστικό όπλο στο Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW). Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων αν είναι παρόντες άμαχοι στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται νομικά από αυτό.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *