Είστε εδώ
Home > FAQ news > Τα βρήκε με τους Οικολόγους ο Μελανσόν, στον αέρα … η συμφωνία με τους Σοσιαλιστές: “Ή τώρα, ή ποτέ – Πλησιάζουμε στον στόχο αν δεν φανούμε ανόητοι”

Τα βρήκε με τους Οικολόγους ο Μελανσόν, στον αέρα … η συμφωνία με τους Σοσιαλιστές: “Ή τώρα, ή ποτέ – Πλησιάζουμε στον στόχο αν δεν φανούμε ανόητοι”

Μήνυμα με πολλούς … αποδέκτες από τον Γάλλο ηγετη της Αριστεράς και τον μοναδικό άτυπο νικητή (22%) των προεδρικών εκλογών: «πλησιάζουμε στον στόχο», «αν δεν φανούμε ανόητοι» και «δεν αναλωθούμε σε συζητήσεις περισσότερες από αυτές που η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει», μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές!

Το Αριστερό κόμμα, στο οποίο ηγείται ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν αργά τα μεσάνυχτα χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία και θα συνεργαστούν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία στις 12 και στις 19 Ιουνίου. Η ανακοίνωση της συνεργασίας τους στις επόμενες εκλογές, ήρθε, μάλιστα, μετά από μία πρωτομαγιάτικη παρέλαση, στην οποία τα κόμματα της Αριστεράς διασταυρώθηκαν, με την ατμόσφαιρα μεταξύ τους να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε κόμματα που το μόνο που συνήθιζαν να κάνουν τα τελευταία χρόνια ήταν να… τσακώνονται. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Οικολόγων επικύρωσε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν μέλη των δύο κομμάτων εδώ και δύο εβδομάδες, με 84 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκές, ενώ υπήρξε και ένα άτομο που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αν εξαιρέσουμε και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Αριστερού κόμματος με το μικρό κίνημα «Générations» την Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματος του Μελανσόν και των Πρασίνων ήταν οι πιο προχωρημένες που έκαναν οι Αριστεροί, μετά το 22% του Μελανσόν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το Σαββατοκύριακο, Αριστεροί και Οικολόγοι, κατέληξαν σε ορισμένα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες. Σχετικά με την Ευρώπη, συμφωνήθηκε «ανυπακοή», αλλά μόνο σε ορισμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες και αυτό εάν είναι απαραίτητο, ενώ τα δύο κόμματα συμφώνησαν και το όνομα με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογες: «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση». Συμφωνήθηκαν επίσης η διαίρεση των εκλογικών περιφερειών, αλλά και το ότι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πλειοψηφίας του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, μιας και που οι Αριστεροί είναι η μεγαλύτερη ομάδα του νέου σχήματος.

Το ότι επετεύχθη συμφωνία πάντως είναι ιστορικό γεγονός, μιας και πρόκειται για τις δύο βασικές δυνάμεις της Αριστεράς στη Γαλλία.

Και μία συμφωνία με τους Σοσιαλιστές θα ήταν εξίσου ιστορική, καθώς οι Σοσιαλιστές έχασαν πολλά μετά την αποχώρηση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν το 2008. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν βρίσκεται ακόμα προ των πυλών, αφού οι συζητήσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Αριστερών ξεκίνησαν αργότερα και ακόμα συνεχίζονται.

«Αν οι συζητήσεις δεν τελειώσουν απόψε, τότε δεν θα τελειώσουν ποτέ», είπε κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάτικης παρέλασης στο Παρίσι ο επικεφαλής των Αριστερών Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Προχωράει. Να είστε βέβαιοι ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε να προχωρήσει», διαβεβαίωσε ο Μελανσόν και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι αν στοχεύουμε ή όχι στη νίκη».

Συμφωνία απόψε; «Απόψε, θα κοιμάμαι», απάντησε μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα ​​ο Ολιβιέ Φορ, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος: «Δεν υπάρχει προθεσμία, πρέπει να πετύχεις. Μπορούμε να πούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις απόψε».

Λίγα λεπτά αργότερα, Φορ και Μελανσόν έδωσαν τα χέρια, πριν ξεκινήσουν μια σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες με το πλήθος να φωνάζει «Λαϊκή Ένωση!».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε ξανά και είναι φυσιολογικό, γιατί κάνουμε κάτι ιστορικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Λορέντ Μπομέλ, ένας από τους σοσιαλιστές που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση: «Αν συμφωνούσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, θα ήταν ύποπτο. Είναι φυσιολογικό να αφιερώνουμε χρόνο για να διευκρινίσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα».

Ο σοσιαλιστής Ολιβιέ Φορ, πάντως, διαπραγματεύεται με τους Αριστερούς υπό την πίεση της ολοένα και πιο έντονης εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Ο προκάτοχός του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Κυριακή αναφερόμενη ιδιαίτερα στην επιθυμία των Αριστερών να «ξεφύγουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», να επαναφέρουν τη σύνταξη στα 60 και να ξεκινήσουν «ιλιγγιώδη ανέφικτα έξοδα».

Leave a Reply

19 − 9 =

Top