Είστε εδώ

Τα τερτίπια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την “κόλαση”στην οικονομία, σαν “γη της επαγγελίας” -Αμείλικτα τα πραγματικά στοιχεία-Του Σωτ. Καψώχα

Του Σωτήρη Καψώχα για το TheFaq.gr

Το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας ή καλύτερα της αυτοεκπληρούμενης επιθυμίας, ακολουθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομικής διαχείρισης της κρίσης που άρχισε ήδη να επικάθεται στην ελληνική πραγματικότητα.

Την ώρα που οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και των επίσημων φορέων μεταφέρουν με καταιγιστικό ρυθμό ότι έρχεται πρωτοφανής οικονομική επιβάρυνση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαλαλεί με κάθε ευκαιρία ότι η χώρα είναι θωρακισμένη. Την ώρα που τα σημάδια της επιδείνωσης έχουν αρχίσει να τα βιώνουν ήδη μεγάλα κομμάτια των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών ομάδων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σπεύδει να κατευνάσει τις ανησυχίες με το επιχείρημα ότι θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστούν. Την ώρα που οι μεγάλες χώρες παίρνουν αφειδώς μέτρα για να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους, εμείς εδώ υποστηρίζουμε πως δεν θα εξαντλήσουμε από τώρα όλα τα πολεμοφόδια μας.

Επί της ουσίας δηλαδή, η κυβέρνηση υπερτονίζει το μέγεθος της παγκόσμιας κρίσης -για τους άλλους- καθησυχάζει το εσωτερικό μέτωπο ότι είναι σε θέση να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και εύχεται – ίσως και να πιστεύει- ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα είναι έτσι όπως την παρουσιάζουν οι ξένοι.

Αν όλο αυτό δεν συνιστά άγνοια κινδύνου ή ερασιτεχνισμό τότε χωρίς υπερβολή πρόκειται για μικροπολιτική σκοπιμότητα η οποία όμως έχει μόνο βραχυχρόνια οφέλη. Και το μόνο που διακρίνεται στον ορίζοντα ως στόχευση, δεν μπορεί να είναι άλλο από τις πρόωρες εκλογές.

Ας δούμε για παράδειγμα κάτι που δεν λέει η κυβέρνηση και που μπορεί ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής να το γνωρίζει.

Σύμφωνα με ανάλυση επικαιρότητας του ΚΕΠΕ (η πλέον συντηρητική γιατί υπάρχουν και άλλες θεσμικών φορέων που είναι περισσότερο ακραίοι στις εκτιμήσεις τους) για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις της επιδημίας, για κάθε ένα δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων προκαλείται :

– Μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1.076 εκατ. ευρώ και

– Μείωση της απασχόλησης κατά 26.403 άτομα, ήτοι μείωση του ΑΕΠ κατά 0,57%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο τουρισμός εάν χάσει το 50% (πολύ αισιόδοξο) των εισπράξεων που έκανε το 2019, περίπου 10 δισ. ευρώ θα προκληθεί μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,80% και θα χαθούν περίπου 290.000 θέσεις εργασίας.

Αν στον τουρισμό προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις μεταφορές και το εξαγωγικό εμπόριο, η επιβάρυνση του ΑΕΠ της χώρας θα είναι άλλες 5 μονάδες και στην απασχόληση άλλες 150.000 θέσεις εργασίας (ανάλυση από στοιχεία εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ).

Δηλαδή και τίποτε άλλο να μην συμβεί σε άλλους κλάδους θα έχουμε συνολική μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 11% και απώλεια θέσεων εργασίας της τάξης των 440.000 ατόμων.

Εκτόξευση του χρέους

Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική οικονομία, το οποίο δεν είναι άλλο από το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για ένα μέγεθος που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και που παρά τις όποιες αναδιαρθρώσεις, εξακολουθεί να κινείται σε μη αντιμετωπίσιμα όρια.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ο πληθωρισμός το 2020 θα είναι μηδενικός (πολύ πιθανό λόγω μειωμένης ζήτησης), η ύφεση κοντά στο 11% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,4% (πρόβλεψη Κομισιόν), τότε το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 210% από περίπου 179,2% που έκλεισε το 2019.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, πώς με αυτές τις προβλέψεις μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση. Οι εμπνευστές της θεωρίας της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» στην οικονομία, απαντούν ότι «ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος είναι ο επαναπροσδιορισμός των προτάσεων πάνω στις οποίες βασίζονται οι αρχικές εσφαλμένες υποθέσεις». Με απλά λόγια, να αλλάξεις τα στοιχεία της εξίσωσης, δηλαδή να εφαρμόσεις άλλη πολιτική. Γιατί μετά το αποτέλεσμα δεν θα οφείλεται στην μεταφυσική αλλά στις δικές σου επιλογές.

Μόνο που για τη ΝΔ, ο κανόνας είναι κανόνας και δεν αλλάζει. Το 2015 μέσω των προφητειών της ολικής καταστροφής της χώρας επεδίωκε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα με τις προφητείες περί «γης της επαγγελίας», θέλει να κρύψει- εξωραΐσει την κατάσταση από τους πολίτες για να μην ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

3 σχόλια στο “Τα τερτίπια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την “κόλαση”στην οικονομία, σαν “γη της επαγγελίας” -Αμείλικτα τα πραγματικά στοιχεία-Του Σωτ. Καψώχα

  1. Ευχαριστώ για την σωστη όπως πάντα ανάλυση, αλλά σας παρακαλώ να είστε πιο συχνά κοντά μας.

  2. Ευτυχώς έχουμε και τις δικές σας αναλύσεις για να ξέρουμε τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *