Είστε εδώ

Τα «όμορφα» ψέματα, «όμορφα» καίγονται: Η ενέργεια έβαλε «φωτιά» στο έλλειμμα-«Εκτοξεύτηκε» στα 10 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο-Τι εκτιμά ο Γ. Κύρτσος

Μία ακόμη παράμετρος στην οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο, έρχεται να διαψεύσει το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιώργος Κύρτσος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για το χρονικό διάστημα του 8μηνου Ιανουάριος-Αύγουστος 2002, αυξήθηκε κατά 4,2 δισ. σε σχέση με την αντίστοιχη  περυσινή περίοδο.

«Οι προβλέψεις γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 15 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου», αναφέρει.

Αιτία, οι εξωφρενικές τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο, ειδικά αυτές του φυσικού αερίου, αλλά και η σημαντική επιδείνωση στο ισοζύγιο των εισοδημάτων. Αναζητείται μάλιστα ακόμη το…. ιστορικό ρεκόρ στα έσοδα του τουρισμού, καθώς παρά την αύξηση του Αυγούστου οι συνολικές εισπράξεις στο 8μηνο εξακολουθούν να υπολείπονται συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2019.

Με λίγα λόγια, η ενέργεια έβαλε «φωτιά» στο έλλειμμα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ενεργειακό κόστος προ φόρων και επιδοτήσεων και το τρίτο υψηλότερο πραγματικό οικιακό κόστος στην ΕΕ, την ώρα που έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, ενώ η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 πρωτεύουσες σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε με τις άστοχες οικονομικές πολιτικές της να μας κάνει «πρώτους» στην ενεργειακή ακρίβεια, παρά τα όσα ψεύδη θέλει να παρουσιάζει ότι ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21.

«Επιλογή υπέρ φυσικού αερίου,πληθωρισμός,έλλειψη ανταγωνιστικότητας,κάνουν τη ζημιά που φέρνει μέτρα «προσαρμογής», σημειώνει ο κ. Κύρτσος.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν δίνει χρήματα στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, αλλά στα καρτέλ και στην ουσία οι καταναλωτές επιδοτούν τα κέρδη των παρόχων.

Δείτε την ανάρτηση του Γ. Κύρτσου:

10 δισεκ ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,
το 8μηνο Ίαν-Αυγ,
αυξήθηκε 4,2 δισεκ. σε σχέση με ίδια περίοδο 2021.
Θα ξεπεράσει τα 15 δισεκ το 2022.
Επιλογή υπέρ φυσικού αερίου,πληθωρισμός,έλλειψη ανταγωνιστικότητας,
κάνουν τη ζημιά που φέρνει μέτρα «προσαρμογής»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *