Είστε εδώ

“Τα δίνουν όλα” … Μητσοτάκης – Μενδώνη στις “ιδιωτικές” συλλογές ελληνικών αρχαίων!

Για επανένωση και όχι επιστροφή των Γλυπτών το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης. Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αποθέωσε τον δισεκατομμυριούχο Λέοναρντ Στερν που διατηρει πολλά αρχαία στην “συλλογή” του!

«Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Leonard Stern που συγκέντρωσε αυτή την εξαιρετική συλλογή. Leonard, το πάθος και η γενναιοδωρία σου κατέστησαν δυνατή αυτή τη συνεργασία», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε διεθνές ακροατήριο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός  έκανε σύνδεση της «συμφωνίας» για τη «συλλογή Στερν» με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, προς τα πού κινείται η προσωπική διαπραγμάτευση που κάνει με το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι αποδεικτικές διαδικασίες για οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση γύρω από πολιτιστικά αγαθά είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ δύσκολες, δαπανηρές και περίπλοκες, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι συχνά η πιο πρακτική προσέγγιση» και χαρακτήρισε τη «συμφωνία» με τον δισεκατομμυριούχο για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες «αποκορύφωμα αυτού του πραγματισμού».

Και στη συνέχεια έκανε άμεση σύνδεση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αυτό έχει σημασία γιατί άλλοι παρακολουθούν και αναρωτιούνται τι άλλο είναι δυνατό.
Μιλάω φυσικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το πιο εμβληματικό, το πιο σημαντικό έκθεμα της Κλασικής Ελλάδας στο απόγειό της, που σήμερα δεν βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια, «έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για μια πιθανή νέα συνεργασία που θα φέρει τα δύο μέρη των Γλυπτών μαζί, ως ένα, στην Αθήνα», υποστήριξε ότι «θα επιμείνουμε στην επανένωσή τους» και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «οι δύο πλευρές έχουν το όραμα να δουν πέρα από τις διαφωνίες του παρελθόντος και να αγκαλιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους».

Νωρίτερα μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον συλλέκτη που αποφάσισε «να αποχωριστεί τη συλλογή του» (161 κυκλαδικές αρχαιότητες – πόθεν άραγε ο Αμερικάνος του Κεντάκυ) κατά την ομιλία της στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης!

Πρόκειται για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες της «συλλογής Στερν», του δισεκατομμυριούχου που έκανε συμφωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συμφωνία για την οποία οι αρχαιολόγοι από την πρώτη στιγμή έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι «για την αρχαιοκαπηλική προέλευσή της».

Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, παρουσία διεθνούς ακροατηρίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα αποθεώνοντας τον δισεκατομμυριούχο Λέοναρντ Στερν καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Leonard Stern για την απόφασή του να αποχωριστεί τη συλλογή του. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για έναν συλλέκτη που αγαπάει με πάθος τα αντικείμενα της συλλογής του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΕΡΝ
ΤΕΧΝΕΣ 21.11.22 20:10
Η συλλογή Στερν και το κόλπο γκρόσο για τα ελληνικά μουσεία
Η Λίνα Μενδώνη αποθέωσε τον Λέοναρντ Στερν «που αγαπάει με πάθος τα αντικείμενα της συλλογής του», μια «συλλογή» που έχει χαρακτηριστεί ως «κορυφαίο σκάνδαλο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της κιβδηλείας μνημείων», από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της έσπευσε να «αθωώσει» τη «συλλογή» Στερν και τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι:

-«Όπως εξακριβώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, καμία από τις 161 αρχαιότητες δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως κλεμμένη και επίσης δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή οποιαδήποτε ενδεικτική πληροφορία για το πότε και πώς ανακαλύφθηκαν και εξήχθησαν από την ελληνική επικράτεια ή για τη διαδρομή και την τύχη τους μέχρι να φτάσουν στη Νέα Υόρκη».

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε επισημάνει ότι:

«Η υπουργός Πολιτισμού επέμεινε να μην εφαρμόσει τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου, ούτε πριν ούτε και μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας». Κατά την ψήφιση του νόμου 4968/2022, η υπουργός Πολιτισμού, που ήταν η μόνη μαζί με τον Πρωθυπουργό που είχαν δει τα 161 κυκλαδικά αντικείμενα της Συλλογής Στερν, διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ότι πρόκειται για μια “άγνωστη” Συλλογή και ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αποδείξεις για την αρχαιοκαπηλική προέλευση των αντικειμένων».

Και ακόμα:

-«Όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες του ειδωλίου αρ. 29 από το αρχείο Μπεκίνα, η Υπουργός μπορούσε, ακόμη και τότε, να ζητήσει τη συνδρομή των ιταλικών αρχών για να διερευνήσει αν όντως το ειδώλιο αρ. 29 και άλλα αντικείμενα της Συλλογής Στερν είχαν διακινηθεί από τον Ιταλό αρχαιοκάπηλο. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα».

-«Όταν της τέθηκε στη Βουλή το ερώτημα για την γνησιότητα ή μη των 161 αντικειμένων, επίσης υποβάθμισε το θέμα και απέκρυψε ότι πριν από κάθε δωρεά ή κατάσχεση συγκροτείται επιτροπή επιστημόνων του Υπουργείου Πολιτισμού που ελέγχει την αυθεντικότητα ή μη όλων των αντικειμένων που παρουσιάζονται ως αρχαία».

-«Στις 17/12/2022 ο δημοσιογράφος και ερευνητής Ν. Ζηργάνος δημοσίευσε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον ιστότοπο Solomon όλα τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι το ειδώλιο αρ. 29 της Συλλογής Στερν βρισκόταν στα χέρια του αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, ο οποίος το πούλησε, μαζί με δύο άλλα κυκλαδικά αντικείμενα, σε άλλον αρχαιοπώλη στο Τόκυο. Στο δημοσίευμα εικονίζονται τόσο τα έγγραφα αλληλογραφίας όσο και το τιμολόγιο πώλησης των ειδωλίων, ντοκουμέντα που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Τα δύο αυτά ειδώλια πωλήθηκαν χωριστά από τον αρχαιοπώλη στο Τόκυο: το ένα κατέληξε στη Συλλογή L. Stern και το άλλο στη συλλογή της S. White, η οποία στο παρελθόν έχει αναγκαστεί να επιστρέψει αντικείμενα στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα (2021 και 2022) ο Εισαγγελέας της Ν. Υόρκης κατέσχεσε αντικείμενα από τη συλλογή της, τα οποία επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία και την Τουρκία, ενώ συνεχίζει να ερευνά τη συλλογή S. White για την ύπαρξη κι άλλων κλεμμένων αρχαιοτήτων, πιθανώς και ελληνικών».

-«Τα 15 πρώτα κυκλαδικά αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (έκθεση Γυρισμός) έχουν εξεταστεί μακροσκοπικά από ειδικούς και τα αρχικά ερωτηματικά περί κιβδηλείας έγιναν ισχυρές ενδείξεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρίστος Ντούμας, ένας από τους πλέον ειδικούς στην κυκλαδική τέχνη, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανασκαφέας της Σαντορίνης, στον ισότοπο popaganda και την δημοσιογράφο Ιωάννα Κλεφτόγιαννη στις 18/12/2022, αφού επισκέφτηκε την έκθεση, αναφέρει ότι «είναι μεγάλες οι πιθανότητες να είναι κίβδηλα» 4 ή 5 (από τα 15) αντικείμενα της έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πληροφορεί επίσης ότι έστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς θεωρεί αναγκαίο να ελεγχθεί η γνησιότητα των αντικειμένων από αρμόδια Επιτροπή».

-« Έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Συλλογή του L. Stern κάθε άλλο παρά «άγνωστη» ήταν! Τμήμα της Συλλογής Στερν είχε εκτεθεί (βλ. Merrin Gallery, ΜΕΤ κ.ά.), ενώ ο ίδιος ο L. Stern είχε εκδώσει κατάλογο της Συλλογής του το 2004! Η πλειονότητα των αντικειμένων της Συλλογής έχει δημοσιευτεί σε διαδοχικά άρθρα και βιβλία (από το 1977 ως το 2003) από την ιστορικό τέχνης Pat Getz-Preziosi (μετέπειτα Getz-Gentle), είτε ως προερχόμενα από «ιδιωτικές συλλογές» είτε ως ανήκοντα στην «Harmon Arts», πάντοτε όμως με επιμελή απόκρυψη της πραγματικής αρχαιοκαπηλικής διαδρομής τους, όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα του Ν. Ζηργάνου που φέρνει στο φως ντοκουμέντα από την αλληλογραφία της Gentle με τον αρχαιοκάπηλο Μπεκίνα. Η σχέση και σύνδεση της Gentle με τον L. Stern, άλλωστε, αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον συλλέκτη, ο οποίος σε δήλωσή του στη New York Post ανακοίνωσε ότι η ερευνήτρια λειτουργούσε ως σύμβουλος/εμπειρογνώμονάς του για την αγορά των αντικειμένων».

Πηγή: avgi.gr

Μια σκέψη στο ““Τα δίνουν όλα” … Μητσοτάκης – Μενδώνη στις “ιδιωτικές” συλλογές ελληνικών αρχαίων!

  1. Οι πιο Έλληνες όμως, οι Ελληνάρες ένα πράγμα, ψηφίζουν Μητσοτάκη. Και να μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ακόμα αρχαιολογική συλλογή, γιατί λοιπόν να μην εκθειάζει τον «αρχαιολάτρη» Στερν; Η γενιά των σημερινών Ελλήνων θα μείνει στην ιστορία (αν μείνει Έλληνας να τους μνημονεύει) ως η γενιά που κατέστρεψε ό,τι είχε μείνει ακόμα. Ποιος Έλγιν και ποιος Μοροζίνι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *