Είστε εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: Μια λέξη για τη σημερινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ανασφάλεια …

Με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αρνείται να ευθυγραμμιστεί με την πραγματικότητα ακόμα και τώρα που η κρίση βαθαίνει.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποψινή ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Τον κατηγόρησε ακόμα ότι δεν είπε λέξη για πολλά καυτά ζητήματα και το μόνο που κάνει είναι να εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια.

Ανασφάλεια γιατί τον τόνο στην εξωτερική πολιτική τον δίνει η μυστική διπλωματία, για την οποία δεν είπε ούτε λέξη, ενώ βάφτισε «μείζονα» τη μόνη διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα).

Ανασφάλεια γιατί ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε χωρίς κοστολόγηση ένα πρόγραμμα εξοπλιστικών μαμούθ, εν αγνοία της Βουλής, των κομμάτων, των θεσμικών οργάνων όπου συμμετέχει και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο.

Ευτυχώς που κατά τον κ. Μητσοτάκη το Τουρκικό ερευνητικό, που εδώ και ενάμισι μήνα διεξάγει έρευνες Νότια του Καστελλόριζου, δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα, γιατί αλλιώς δε μπορούμε να φανταστούμε τι θα εξήγγειλε.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι ανασφάλεια και έλλειμμα αυτοπεποίθησης στις ένοπλες δυνάμεις και στον ελληνικό λαό γεννά η έλλειψη αποφασιστικότητας και η προθυμία του να υπογράφει μυστικά συμφωνίες και όχι η έλλειψη οπλικών συστημάτων από τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Ανασφάλεια, επίσης, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας έχει λιγότερους εργαζόμενους και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα απαραίτητα τεστ, για τα οποία δεν είπε λέξη.

Ανασφάλεια γιατί δεν είπε λέξη για τα σχολεία που θα ανοίξουν με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, χωρίς τεστ και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Ανασφάλεια για την οικονομίας, όπου ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά αρνείται τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των εισοδημάτων που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία. Αντιθέτως επιμένει στη λάθος συνταγή με παροδικά μέτρα, χωρίς κάποιο σχεδιασμό για την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες των πολιτών:

– Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε εκ νέου την παράταση του αποτυχημένου προγράμματος “Συν-Εργασία” της μισής δουλειάς με μισό μισθό και της επιδότησης της ανεργίας μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας, μέτρα δηλαδή που ήδη εφαρμόζει εδώ και μήνες και που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της ανεργίας και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων.

-Εξήγγειλε εκ νέου παροδικές αναβολές πληρωμών που το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν το πρόβλημα για λίγους μήνες αργότερα αυξάνοντας το χρέος των ιδιωτών

– Εξήγγειλε νέο κύκλο έντοκης επιστρεπτέας προκαταβολή, στην ίδια αποτυχημένη λογική που ακολούθησε από την αρχή της πανδημίας. Φορτώνοντας νέα δάνεια στις πλάτες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αντί για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ζητήσει οι παραγωγικοί φορείς.

– Αντί για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις τις οποίες μεγαλόστομα διακηρύττει εδώ και ένα χρόνο, ανακοίνωσε δυο προσωρινά μέτρα.

– Επιβεβαίωσε τη λαθροχειρία εις βάρος των συνταξιούχων καθώς παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, διέγραψε προκλητικά το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών που οφείλει στους συνταξιούχους, και αποκλείοντας μάλιστα εκδικητικά όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους από τη λήψη έστω και ενός ευρώ.

– Εξήγγειλε μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ευνοεί ουσιαστικά μόνο τις επιχειρήσεις -όσες βέβαια δε θα βάλουν λουκέτο- και όχι τους εργαζόμενους αφού η αμελητέα ελάφρυνση για τους εργαζόμενους έχει ήδη εξανεμισθεί από τις μεγάλες μειώσεις μισθών, τη διάλυση των ωραρίων και τη θέσπιση της απλήρωτης εργασίας.

-Εξήγγειλε εκ νέου το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης μέσω της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής.

– Εξήγγειλε ότι από 1.1.2021 τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς αυτό προβλέπει το πτωχευτικό νομοσχέδιο που εισάγει στη Βουλή, όσους κατ’ ευφημισμός τίτλους κι αν χρησιμοποιεί.

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και τώρα αρνείται να ευθυγραμμιστεί με την πραγματικότητα. Η κρίση βαθαίνει και ίδιος κινείται χωρίς σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας, μεταθέτοντας διαρκώς το βάρος στους εργαζόμενους και εγκαταλείποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους.

Με λίγα λόγια, η σημερινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη το μόνο που κατάφερε είναι να εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στην καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης:

  • Τα μέτρα για την Άμυνα
  • Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 Rafale.
  • Το Πολεμικό Ναυτικό βάζει στον στόλο του 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζει 4 φρεγάτες και έξι ελικόπτερα.
  • Το δυναμικό ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών.
  • Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία.
  • Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία.

Δώδεκα μέτρα στην Οικονομία

Δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία, με στόχο  να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή»,. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • 4 μέτρα για εργασία
  • 3 μέτρα ρευστότητα
  • 5 μέτρα το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων

«Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες».

  1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021
  2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.
  3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη επί 6 μήνες εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.
  4. Επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του 2020.
  5. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων, με πρόσθεση ξεναγών και καλλιτεχνών.
  6. Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1.5 δισ., και θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις.
  7. Μέτρο υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% σε πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από το 2021-3.
  8. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια ως συμμόρφωση της πολιτείας με δικαστικές αποφάσεις.
  9. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο από το 2020.
  10. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβολή ως τον Απρίλιο του 2021 κάθε εκκρεμότητας.
  11. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, ποτά, θεάματα κτλ.
  12. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα για την ένταξή τους.

Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα στα εργασιακά και στο ΕΣΥ

  • Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
  • Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
  • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
  • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
  • Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
  • Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
  • Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
  • Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την Άμυνα και την Οικονομία.  Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας.

Πηγή: documentonews.gr / ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *