Είστε εδώ

Συνταγματολόγος Σωτηρέλης για τα χωρίς λογική μέτρα της κυβέρνησης: «Το πρόστιμο των 100 ευρώ παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας, δεν καταπολεμά τη διασπορά» (ηχητ.)

Ενάντια στην αντισυνταγματική και χωρίς καμία λογική τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πρόστιμο των 100 ευρώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών που υποχρεούνται πλέον να κάνουν το εμβόλιο, στέκεται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Εν αντιθέσει με τις κυνικές δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, που δεν βλέπει «πιο φιλολαϊκό μέτρο από το 100άρικο», ο Γ. Σωτηρέλης, είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ότι «Το πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, εντοπίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. Θα έπρεπε πρώτα να επιβληθούν άλλα μέτρα, κλιμακωτά, και αν αυτά δεν επαρκούσαν, τότε να φτάσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό μιας ηλικιακής ομάδας».

«Η κλιμάκωση που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί, αφορά στις κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες έρχονται σε συχνή επαφή με ανθρώπους και είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν και άρα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία κάποιου άλλου. Οι άνω των 60 ετών πολίτες δεν μεταδίδουν περισσότερο από τους άλλους, σε αντίθεση με πολίτες που κινούνται λόγω της εργασίας τους σε χώρους όπου μπορούν να μεταδώσουν. Γι’ αυτό ακριβώς, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ομάδων εργαζομένων, όπως οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, οι ιερείς, οι εκπαιδευτικοί και της εστίασης και στη συνέχεια να εστιάσει στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 ετών. Από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, προέρχονται οι περισσότεροι θάνατοι και διασωληνώσεις, αλλά ο κίνδυνος αφορά τη δική τους ζωή, ενώ ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία μετατοπίζεται στην κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων».

«Θα μπορούσε δηλαδή η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία να μπει σε ένα ιδιότυπο λοκνταουν και να αποκλειστεί από χώρους. Αν κι αυτό το μέτρο δεν είχε αποτέλεσμα, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα και μάλιστα μ’ ένα τρόπο διοικητικό που είναι οριζόντιος. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο οριζόντιος τρόπος, δεν είναι αναλογικός, γιατί για κάποιους μπορεί να μην σημαίνει τίποτα η επιβολή προστίμου, ενώ για κάποιους άλλους σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ζήσει. Τα διοικητικά πρόστιμα δεν είναι δίκαια μέτρα αφενός και αφετέρου δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι θεμιτό ένα τέτοιο μέτρο για τον εξαναγκασμό ανθρώπων», τόνισε.

«Για παράδειγμα, το Σύνταγμα δεν μπορεί να επιβάλει στους μάρτυρες του Ιεχωβά την μετάγγιση αίματος όσο κι αν είναι απαραίτητη για την ζωή τους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να γίνει δεκτός αν και αναγνωρίζονται και λόγοι άρνησης. Γι’ αυτό είναι μέγιστο το θέμα της πειθούς. Χρειάζεται έμφαση στην ενημέρωση η οποία δεν πήγε καλά, μετά την πρώτη φάση. Θα έπρεπε όλα τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν ένα ορυμαγδό πληροφόρησης, παρέχοντας διαρκή ενημέρωση και πληροφόρηση, ώστε να χτυπηθούν οι εστίες ανορθολογισμού», κατέληξε ο κ. Σωτηρέλης.

Με πληροφορίες από: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *