Είστε εδώ

Συνεχίζεται το μπάχαλο για τη Λιβύη-Δεν πήγε η ΕΥΠ λέει τώρα ο Μαρινάκης-Αυτά είναι τα 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν

Την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων βιώνουν τον ανείπωτο πόνο της απώλειας, παραμένουν ανοιχτά αρκετά ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες στη Λιβύη.

Οι έρευνες για το αιματηρό περιστατικό είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πληροφορίες που κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες αναφέρουν ότι σε αυτές συμμετέχει και η ΕΥΠ, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο της τρομοκρατικής επίθεσης, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι αυτό που προκρίνεται.

Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι στην αφρικανική χώρα έχει μεταβεί κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Προς το παρόν τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η περίπτωση του τροχαίου είναι η πιο πιθανή, καθώς με βάση την ενημέρωση από τη Λιβύη, οι επιβαίνοντας στο όχημα που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής ήταν οικογένεια Λίβυων, ενώ μιλάμε για μια χώρα με κατεστραμμένες υποδομές και διαλυμένο οδικό δίκτυο.

Αιχμές για την οργάνωση και την ενημέρωση
Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΓΕΕΘΑ πρωτίστως και η κυβέρνηση δευτερευόντως δέχονται πυρά για την οργάνωση της αποστολής, αλλά και για τη διαχείριση της ενημέρωσης γύρω από το περιστατικό.

Μιλώντας στο Mega, ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, άσκησε κριτική στον σχεδιασμό και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν λέγοντας με νόημα ότι ήταν σαν να πηγαίναμε εκδρομή.

«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με τη Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή από εδώ είναι φίλιες δυνάμεις από εκεί είναι οι εχθρικές. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο: Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. διότι το ατύχημα έγινε σε έναν δρόμο ο οποίος έχει υποστεί φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον σαν οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος. Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις απειλές τις επιχειρησιακές» τόνισε σχετικά για να προσθέσει «εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν η προβολή και οι φωτογραφίες»

Ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για μια χαώδη κατάσταση και κάποιος όφειλε να γνωρίζει που πάει αναφέροντας «αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, κάπου που έχει υποστεί ένα πλήγμα. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαιναν. Ήταν γρήγορο και έχουν αρχίσει τα λάθη. Διότι εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που εδόθηκε γιατί είδαμε φωτογραφίες με ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Βέβαια, οι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Η κατάσταση είναι χαώδης. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει».

«Γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης» συνέχισε για να συμπληρώσει «τα επιτελεία δείχνουν μία σπουδή, μία ταχύτητα, μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Ουδείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Συ είπας»… Με χιούμορ απαντάει ο Παύλος Πολάκης στις θεωρίες της Έφης Αχτσιόγλου (photos)

Ο ταξίαρχος, πάντως, άφησε σαφείς αιχμές και για το λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε λέγοντας « βλέπω ένα συνονθύλευμα ειδικών δυνάμεων και υγειονομικών σε ένα λεωφορείο που δεν το εξετάσαμε διότι οι πληροφορίες μου είναι πως το λεωφορείο είχε και δεξαμενή αερίου. Δεν έγινε ούτε αναγνώριση απειλής ούτε εκτίμησης κινδύνου», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Τέλος, σημείωσε: «Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ιδίας αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν και φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Δικαιολογίες όπως δεν έπιανε το τηλέφωνο… Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Εδώ πήγαμε εκδρομή, λες και πηγαίναμε… Και αυτό μας κόστισε σε ανθρώπινες ζωές, σε κύρος και πάνω από όλα διεθνώς ο χειρισμός είναι αποτυχημένος».

Οι διευκρινίσεις ΓΕΕΘΑ και το… μπέρδεμα Μαρινάκη
Πυρά, ωστόσο, δέχεται από την πρώτη, σχεδόν, στιγμή το ΓΕΕΘΑ, κυρίως για τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης και την καθυστερημένη ανακοίνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετές ώρες επέμενε να κάνει λόγο για τραυματίες και όχι για νεκρούς.

Σε αυτή την κριτική επιχείρησε να απαντήσει χθες το επιτελείο υποστηρίζοντας ότι «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».

Το ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι αργότερα, «οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων», προσθέτει, «το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ».

«Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» καταλήγει.

Από κυβερνητικής πλευράς, ο Παύλος Μαρινάκης δεν έριξε περισσότερο φως για την υπόθεση, επιλέγοντας να κρατήσει αποστάσεις από το ΓΕΕΘΑ.

«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει «εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων», αλλά «και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άμεση και καθαρή απάντηση Παππά σε Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο για «σοβαρότητα» και «θολά νερά»: Είχαμε με τον Στέφανο μια ξεκάθαρη πολιτική πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση (vid)

Τα θύματα της τραγωδίας
Από το τραγικό περιστατικό έχασαν τη ζωή τους η 40χρονη νοσηλεύτρια επισμηναγός Ε.Α. από την Κρήτη και η 46χρονη αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γ.Μ.. Τη ζωή τους έχασαν επίσης ο 28χρονος αρχιλοχίας και ανθυπασπιστής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Γ.Β., ο οποίος καταγόταν από το Μουζάκι Καρδίτσας, και τα δύο παιδιά (Αντζελα και Φιλίπ) του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Βεγγάζης που προσφέρθηκαν να χρησιμοποιηθούν ως διερμηνείς. Χθες το πρωί επαναπατρίστηκαν 14 μέλη της αποστολής επαναπατρίστηκαν με C-130.

Συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα έδωσε, την Τρίτη (19/09), το ΓΕΕΘΑ τα στοιχεία των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα μετά την κακοκαιρία Daniel.

Ειδικότερα, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το εξής: «Σε συνέχεια ενημέρωσης που αφορά στον θανάσιμο τραυματισμό μελών της Ελληνικής Αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Λιβύη, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει ότι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ

Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως».

Με πληροφορίες από efsyn.gr και ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *