Είστε εδώ

Συνεχίζει τις «κατραπακιές» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η Κομισιόν! «Χαστούκι» και για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Άλλη μια «γροθιά στο στομάχι» της κυβέρνησης, που συνεχίζει να πλέκει το δικό της εγκώμιο με ανακοινώσεις και ομιλίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αποτελεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι προβαίνει στο επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την άρνηση του Μαξίμου να ενσωματώσει την οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

-Διαβάστε επίσης: Από τας Ευρώπας του ήρθε το «χαστούκι»… Τη στιγμή που ο Μητσοτάκης στη Βουλή καταλόγιζε στον ΣΥΡΙΖΑ τον εμπρησμό του Real FM και μιλούσε για «κάποιους… Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα», η Κομισιόν του «αφιέρωνε» έκθεση για υποθέσεις διαφθοράς και λίστα Πέτσα!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά 15 κρατών-μελών για την άρνηση ή αδυναμία συμμόρφωσης ώστε να υιοθετήσουν στο ακέραιο την Οδηγία της για τη προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowers). Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ελλάδα, πλάι στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν, αφού μόνο «υποδειγματική» δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη στάση του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του σκανδάλου Novartis, με το οποίο έχει συνδεθεί και το όνομα παλιών και τρεχόντων κυβερνητικών στελεχών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε την Παρασκευή επιστολή αιτιολογημένης γνώμης σε 15 κράτη-μέλη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία και Ισπανία) για τη μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης (Οδηγία ΕΕ 2019/1937).

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας από τα κράτη μέλη ήταν η 17η Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2022, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 24 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν και δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στην Επιτροπή εντός της προθεσμίας. Από αυτά, τα 15 κράτη μέλη που αναφέρονται δεν έχουν ακόμη θεσπίσει μέτρα μεταφοράς και έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν στην Επιτροπή.

Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *