Είστε εδώ

Στο Αρκαλοχώρι, 2,5 ώρες από το Μαράθι όπου έκανε το μπάνιο του ο Κυριάκος, οι εργαζόμενοι τρώνε σε συσσίτια  και από τις 200 επιχειρήσεις λειτουργούν…6 (vid)

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολάμβανε άλλη μία εξόρμηση για μπάνιο στη θάλασσα στο Μαράθι – για να φορτίσει τις μπαταρίες του, υποθέτουμε… – μόλις 2,5 ώρες μακριά στο Αρκαλοχώρι, το επίκεντρο του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, σεισμόπληκτοι παραμένουν σε σκηνές και επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση.

Ζητούν  στήριξη για τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που λέγεται ότι από τις 200 επιχειρήσεις που υπήρχαν πριν, τώρα λειτουργούν μόλις…6,  και πλέον κλείνουν η μία μετά την άλλη με τους εργαζόμενους να μένουν άνεργοι.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μιλώντας στην κάμερα του Κρήτη TV σε βίντεο που αναμεταδόθηκε και από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, δηλώνουν ότι όλα τα μαγαζιά έχουν υποστεί ζημιές και πλέον οι καταστηματάρχες βοηθάνε ο ένας τον άλλο για να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ότι χάνουν μεροκάματα και πλέον είναι αναγκασμένοι να τρώνε από τα συσσίτια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Παναγιώτου στο neakriti.gr, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου (ΣΕΒΕΑ), Νίκος Χρονάκης περιέγραψε μια εικόνα καταστροφής για την τοπική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζήτημα από τις 200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αρκαλοχώρι να λειτουργούν οι 6!».

«Με τους επιχειρηματίες να μην έχουν καμία ενημέρωση ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τι θα κάνουν με τους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωπο με το φάσμα της ανεργίας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο».

Αναφορικά με τα κτήρια που στεγάζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΑ δήλωσε ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ξαναλειτουργήσουν στα κτήρια που μέχρι προσφάτως δραστηριοποιούνταν, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών».

Με την πλειοψηφία των κτηρίων να περιμένουν ακόμη τον έλεγχο από τους αρμόδιους μηχανικούς και τη διαθεσιμότητα “πράσινων” κτηρίων για να μεταφερθούν οι επιχειρήσεις να είναι ανύπαρκτη, η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μοιάζει ανυπεράσπιστη μπροστά στις επιπτώσεις του σεισμού.

«Παρά που άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις, ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ακριβής έκβαση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Χρονάκης, με τον ίδιο να αναφέρει πως και οι ίδιοι δεν ξέρουν ως σύλλογος τι να πουν στους επιχειρηματίες της περιοχής, μιας και δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση από την Πολιτεία.

«Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΑ, ο οποίος σε λιγότερο από δύο βδομάδες είδε την αγορά της περιοχής του να καταρρέει.

«Το κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, με κτήρια ετοιμόρροπα, τα καταστήματα με βιτρίνες σπασμένες και βαριές ζημιές να παραμένουν σχεδόν στην ίδια κατάσταση από τη μέρα του σεισμού», επισήμανε ο κ. Χρονάκης.

«Επεμβάσεις δεν είναι δυνατό να γίνουν πριν αποφανθούν οι μηχανικοί διά των ελέγχων τους αν τα κτήρια των επιχειρήσεών μας είναι ασφαλή ή όχι», πρόσθεσε.

Οι ενημερώσεις που έχουν οι επαγγελματίες στα χέρια τους αναφορικά με τα μελλούμενα είναι ασαφείς, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα πάνω στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕΑ να επισημαίνει πως «κανείς δεν έχει ακριβή εικόνα τού τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *