Είστε εδώ

Στη ΜΕΘ η Ιταλία, σε βαθιά κρίση η Ευρώπη: Ακέφαλη η χώρα με τα 2,5 τρις χρέος μετά την αποτυχία Ντράγκι! Δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση ο Ματαρέλα – Ναυάγησαν και τα σχέδια για Έλληνα “Ντράγκι”!

Στον “κουβά” τα σχέδια κάποιων ισχυρών κύκλων και στην Ελλάδα για Έλληνα “Ντράγκι” – στο ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμου κυβέρνησης μετά από εκλογές – μετά την μεγαλειώδη αποτυχία της διακυβέρνησης του Ιταλού τραπεζίτη στη γειτονική χώρα, που την αφήνει σε βαθιά πολιτική κρίση και στο χείλος του βάραθρου με χρέος 2,5 τρις!

Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία, καθώς μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να ανακοίνωσε πως παραιτείται παρόλο που η κυβέρνησή του έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την απόφαση του άλλοτε διοικητή της ΕΚΤ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε την παραίτηση αυτή και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο για να προβεί σε ανακοινώσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης στη Γερουσία της Δημοκρατίας», αναφέρει το προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα tην ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει εκ νέου στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Δέκα χρόνια μετά τη δέσμευσή του για «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, ο Ντράγκι βρίσκεται και πάλι εν μέσω μιας κρίσης χρέους. Όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από λόγια για να λύσει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Όπως και πριν από μια δεκαετία, οι επενδυτές αμφισβητούν εάν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης μπορούν να συνεχίσουν να υπερβαίνουν τα δημόσια χρέη τους, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και γίνεται πιο ακριβή η αναχρηματοδότηση, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το επίκεντρο της κρίσης είναι η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας και όχι οι οικονομικές υπερβολές που έφεραν σε μπελάδες την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία πριν από 10 χρόνια.

Η κατάσταση επιδεινώνεται τώρα από ένα άλλο χρόνιο ιταλικό πρόβλημα: την πολιτική αστάθεια.Ο Ντράγκι αγωνίστηκε να κρατήσει ενωμένο τον πολυκομματικό συνασπισμό του, όμως τελικά, η Ιταλία βιώνει τώρα νέα αναταραχή.

Ο Ντράγκι, 74 ετών, που ονομάστηκε «Σούπερ Μάριο» λόγω της μακρόχρονης καριέρας του ως λύτης οικονομικών προβλημάτων, είδε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της 17μηνης πρωθυπουργίας του, κάτι που αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου πριν από δύο μήνες.

«Αυτό δείχνει ότι δεν είμαι ασπίδα απέναντι σε όλα τα γεγονότα, είμαι άνθρωπος και έτσι τα πράγματα συμβαίνουν», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ευρύτερο ζήτημα, είναι ότι η Ιταλία είναι αρκετά μεγάλη για να καταρρίψει την υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης, καθώς το δημόσιο χρέος των 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια) είναι μεγαλύτερο από αυτό των άλλων τεσσάρων χωρών μαζί, αλλά και εξαιρετικά μεγάλο για μια διάσωση.

 

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ η Γερουσία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη που δόθηκε στην κυβέρνηση του για το διάταγμα οικονομικής βοήθειας.

Πληροφορίες του Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ANSA ανέφεραν ότι ο Ντράγκι δεν παρέδωσε την παραίτησή του στον Ματαρέλα, ωστόσο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή”.

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *