Είστε εδώ

Στέλιος Παππάς: Πως η Ευρωπαική Αριστερά μπορεί να μετατρέψει το Brexit σε προοδευτική δυνατότητα …”

Σρ ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέλος της ΚΕ και συντονιστής της Ευρωπαικής πολιτικής του κόμματος Στέλιος Παππάς μιλάει για την … “πρόκληση” του Brexit και πως ενώ οι “ηγήτορές” του το εγκαταλείπουν ως ευκαιριακό όχημα που δεν μπορούν να το διαχειριστούν, η Ευρωπαική Αριστερά μπορεί να το μετατρέψει σε ευκαιρία για το ευρωπαικό όραμα …
Οι νικητές του Br-exit επιχειρούν να διαχειριστούν το αποτέλεσμα μεσα σε πολιτική παραζάλη. Σαν να μην το περίμεναν, σαν να μην το ήθελαν. Σαν να το χρησιμοποίησαν μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αναζητώντας την αίγλη της παλιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Βρήκαν φανατικούς υποστηρικτές στους ευρωπαίους ακροδεξιούς και στους φασίστες.
Όλοι οι νεοφιλελευθεροι, υπερασπιστές των περιοριστικών πολιτικών και της “διεύρυνσης”, επιδίωκαν να μεγαλώσουν αλόγιστα την ευρωπαϊκή αγορά κατακρημνίζοντας τα δικαιώματα και τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Τώρα προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους μεταθέτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Τώρα αντί για διεύρυνση η Ε.Ε. συρρικνώνεται.
Ως Ευρωπαϊκή Αριστερά και ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι όλο το θεωρητικό αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού στην Ε.Ε. δεν οδηγεί μόνο στην κοινωνική αποδιάρθρωση, αλλά και στη διάλυση της.
Η Αριστερά δεν μπορεί και δεν θα παραμείνει θεατής.
Τώρα η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε προοδευτική δυνατότητα.
Τώρα είναι η ώρα για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα απομονώσουν τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την κρίση.
Τώρα είναι η ώρα για να ακυρωθούν όλες οι πολιτικές και οι θεσμοί που έχουν παγιδεύσει την Ε.Ε. στην κρίση.
Το νέο κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο που είναι αναγκαίο οφείλει:
Να αντιμετωπίσει πρωταρχικά το συνολικό Ευρωπαϊκό χρέος που αυτή την στιγμή φτάνει το 93% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και να θέσει σε δημοκρατικό έλεγχο τον χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Να ενισχύσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ειδικότερα τα κονδύλια της σύγκλισης και της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας.
Να συντάξει μια νέα “Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων” της Ε.Ε. υποχρεωτική για τα κράτη μέλη.
Να αναθεωρήσει το σύμφωνο σταθερότητας, διασφαλίζοντας τις αναγκαίες ευελιξίες στις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με στόχο την συνολική δημοσιονομική ενοποίηση.
Να αναπτύξει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ειρήνης και συνεργασίας.
Να διασφαλίσει πολιτική ειρήνης και συνεργασίας με την Ρωσία με πρώτο βήμα την απεμπλοκή από το εμπάργκο.
Να συμβάλει σε μια παγκόσμια αναδιανεμητική δημοσιονομική πολιτική για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της παγκόσμιας φτώχειας και της μετανάστευσης.
Να εκκινήσει διαδικασία για μια νέα Συνταγματική Συνθήκη στην βάση της Δημοκρατίας, του σεβασμού των κρατών μελών και της ισοτιμίας ανάμεσα τους, του σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας και της ανεξιθρησκείας.
Το σημείωμα αυτό δεν αποτελεί ασφαλώς την ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο, αλλά να καταδεικνύει τον προσανατολισμό που είναι αναγκαίος για να μπει η Ε.Ε. και η Ευρώπη σε μια νέα εποχή.
Για να μην μετατραπεί η κρίση σε οδύνη, αλλά ως νέα δυνατότητα για τους λαούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *