Είστε εδώ

«Στα μανταλάκια» κρεμά η Deutsche Welle την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Αντί να προσλάβει πυροσβέστες, πληρώνει κι άλλους αστυνομικούς και ιερείς»

Κόλαφος είναι το άρθρο της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας, Deutsche Welle για την πύρινη λαίλαπα στην Πεντέλη, που τονίζει την αναντιστοιχία ανάμεσα στις αστυνομικές και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

Όπως αναφέρει ήδη από τον πρόλογό του άρθρο που υπογράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος Florian Schmitz, «φωτιές υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι πυροσβέστες έξω από τις πύλες της Αθήνας. Αλλά αντί η κυβέρνηση να επενδύσει μαζικά στην πυροπροστασία, προτιμά να φροντίζει την αστυνομία».

Η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης
Σε ειδικό μεσότιτλο του άρθρου μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναρωτιέται αν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα αυξάνονται «σε βάρος της πυροσβεστικής».

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης -ή έχει άλλες προτεραιότητες. Αντί να προσλαμβάνει περισσότερους πυροσβέστες, απασχολεί περισσότερους αστυνομικούς και ιερείς που πληρώνονται από την κυβέρνηση. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , οι επενδύσεις στα σώματα ασφαλείας έχουν αυξηθεί δυσανάλογα. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 500 αστυνομικοί για κάθε 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι λίγο πάνω από 300. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα επικρίνουν τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Την Τρίτη ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία με αστυνομικούς να σβήνουν μια μικρή φωτιά και τους συνεχάρη για το έργο τους», αναφέρει ο Florian Schmitz.

Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle μάλιστα υπενθυμίζει τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα τον περασμένο χειμώνα ανάμεσα σε εποχικούς πυροσβέστες και δυνάμεις των ΜΑΤ.

«Ήδη πέρυσι πολλοί από τους πληγέντες επέκριναν την υπερβολική παρουσία της αστυνομίας, ενώ οι πυροσβέστες έλειπαν παντού. Τον Νοέμβριο, μια άκρως συμβολική σκηνή έλαβε χώρα μπροστά από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα. Εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι εξακολουθούσαν να χαιρετίζονται ως ήρωες από την κυβέρνηση για το έργο τους το καλοκαίρι, διαδήλωσαν κατά της απόλυσής τους.

Ιερείς αντί για πυροσβέστες
Το άρθρο του Florian Schmitz συνεχίζει λέγοντας: «”Είναι το ίδιο παιχνίδι κάθε χρόνο. Ακούμε ότι το σύστημα πυροπροστασίας θα είναι καλύτερο του χρόνου”, σχολιάζει ο Ρηγόπουλος. Ο αριθμός 4000 κυκλοφορεί στη συζήτηση για την πρόληψη πυρκαγιών από το 2011. Αυτό σημαίνει τον αριθμό των πυροσβεστών που θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον. Όμως δημιουργήθηκαν μόνο 500 περισσότερες θέσεις εργασίας στην πυροσβεστική υπηρεσία. Αντίθετα, ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης πολιτογραφήθηκε και διορίστηκε ο πρώτος υπουργός κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος που ήταν προηγουμένως Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία από τις κρίσεις», αναφέρει το άρθρο της DW.

Παράλληλα το άρθρο ασκεί κριτική και στο γεγονός της έλλειψης πρόληψης των πυρκαγιών, παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας και τις σχετικές ανησυχίες φορέων όπως η WWF και η πυροσβεστική του Βύρωνα για τις φωτιές. «Σχεδόν τίποτα δεν έχει συμβεί σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ειδικά όσον αφορά την επειγόντως απαραίτητη προετοιμασία των ευαίσθητων δασών: “Μίλησα με κατοίκους στην φλεγόμενη Πεντέλη, οι οποίοι είπαν ότι προσφέρθηκαν εθελοντικά να καθαρίσουν τα δάση από εύκολα εύφλεκτα χαμόκλαδα, αλλά δεν έλαβαν άδεια”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Documento, Αντώνης ​​Ρηγόπουλος.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *